2.000 de oameni prinși sub o alunecare de teren în Papua Noua Guinee

Distribuie pe:

O uriașă alunecare de teren care s-a produs în Papua Noua Guinee a acoperit cu pământ peste 2.000 de persoane, au anunțat luni autoritățile din această țară din Oceanul Pacific într-o scrisoare către ONU, raportând un nou bilanț al morților mult mai mare decât cel estimat inițial, informează AFP, preluat de Agerpres.

“Alunecarea de teren a îngropat de vii mai mult de 2.000 de persoane și a provocat distrugeri importante”, a anunțat Centrul național de gestionare a dezastrelor din această țară pentru biroul ONU din capitala Port Moresby.

Un sat de pe un deal din provincia Enga, în centrul arhipelagului, a fost aproape complet distrus atunci când o secțiune a muntelui Mungalo s-a prăbușit vineri, în jurul orei locale 03,00 (17.00 GMT, joi), îngropând zeci de case și surprinzându-i pe localnici în timpul somnului.

Numărul estimat al victimelor fusese deja ridicat la 670 weekend-ul trecut, când echipele de salvare și-au dat seama că satul lovit de alunecarea de teren avea mai mulți locuitori decât se așteptau.

Alunecarea de teren a provocat “distrugeri semnificative ale clădirilor și grădinilor și a avut un impact major asupra economiei țării”, potrivit Centrului de gestionare a dezastrelor.

“Situația rămâne instabilă, deoarece alunecarea de teren continuă să se deplaseze lent, reprezentând un pericol constant pentru echipele de salvare și supraviețuitori”, au avertizat autoritățile locale.

Dimensiunea dezastrului a necesitat “o acțiune imediată și concertată din partea tuturor actorilor implicați în operațiunile de salvare”, inclusiv a armatei și a părților interesate la nivel național și regional.

Lasă un comentariu