Cu toții trecem de-a lungul vieții prin evenimente grele, cu suișuri și coborâșuri. Unele experiențe negative (boli, răni fizice ori sufletești și despărțiri dureroase) pot avea efecte pe termen lung asupra comportamentului și procesului nostru de gândire și de concentrare.

Evenimentele negative din trecut au, de cele mai multe ori, un impact catastrofal asupra prezentului, influențând totodată și deciziile pe care le vom lua în viitor.

Însă psihologii au dezvăluit, pentru avantaje.ro, că există două metode prin care oamenii pot șterge experiențele negative din trecut pentru a le transforma în lecții de viață semnificative, astfel încât să poată avea un efect pozitiv asupra deciziilor noastre viitoare.

Reevaluarea cognitivă – O modalitate recomandată de specialiști este să regândiți complet evenimentul negativ și să puneți mai mult accent pe aspectul pozitiv. Metoda implică rescrierea evenimentului din trecut și schimbarea presupunerilor și interpretărilor.

De exemplu, dacă ai trecut printr-o despărțire sfâșietoare de partenerul tău și crezi că s-ar putea să nu îți mai revii niciodată din asta, prin reevaluarea cognitivă ai avea ocazia să înveți mai multe despre aspectele pozitive ale dramei prin care ai trecut. În acest caz, poți pune mai mult accent pe aspecte precum autodescoperirea, creșterea și o relație romantică mai onestă și mai împlinită în viitor.

Transformă trecutul într-o… poveste – Cealaltă metodă de a neutraliza un eveniment negativ din trecut este prin arta povestirii. Această metodă implică reambalarea experiențelor nefavorabile și… răscumpărarea trecutului. Adică să îl cosmetizezi.

Să încorporezi evenimentele negative într-o poveste de mai mare anvergură, în care să te pui pe tine în valoare, te poate ajuta să construiești o narațiune mai amplă și mai pozitivă în ansamblu. La urma urmei, nu toate poveștile sunt plăcute, fără durere și momente jenante. Dar toate au un mare potențial de a se transforma în lecții numai bune de povestit.

O poveste bună implică tensiune și conflicte. Unele povești îi informează pe oameni, în timp ce altele îi avertizează. Toate au o anumită valoare, fie că este una negativă sau una pozitivă. Secretul este că, în povestire, poți aminti despre evenimentele negative din trecut doar ca o mică secțiune din povestea pozitivă de ansamblu.

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un răspuns