APIA: Peste 300 de milioane de lei vor ajunge la crescătorii de păsări

Distribuie pe:

Crescătorii de animale din sectoarele suin și avicol vor beneficia de sprijin financiar în valoare de peste 322 milioane de lei pentru susținerea activității pe care o desfășoară, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), într-un comunicat de presă transmis, vineri, Agerpres.

Din data de 23 mai 2024, Centrele Județene ale APIA au efectuat plata aferentă ajutorului de stat acordat pentru susținerea activității crescătorilor din cele două sectoare de activitate, iar în următoarele două zile, beneficiarii vor avea banii în conturi.

Potrivit sursei citate, suma plătită către aceștia este de 322,571 milioane de lei, fiind acordată din bugetul de stat, prin Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), după cum urmează: 141,305 milioane de lei pentru sectorul suin, unui număr de 234 de beneficiari, respectiv 181,267 milioane de lei pentru sectorul avicol, către 349 de beneficiari.

Cuantumul ajutorului de stat este de 100 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat și/sau animale de reproducție, respectiv scroafe și/sau scrofițe montate, și 100 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați.

APIA menționează că ajutorul de stat destinat crescătorilor de suine s-a calculat prin înmulțirea capacității de producție în condiții minime de bunăstare, echivalent UVM, în funcție de categoriile de suine sau suine la îngrășat și/sau animale de reproducție (scroafe și/sau scrofițe montate) cu un cuantum de 100 euro/UVM.

De asemenea, suma destinată crescătorilor de păsări a rezultat prin înmulțirea capacității de producție în condiții minime de bunăstare, echivalent UVM, în funcție de categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați, cu un cuantum de 100 euro/UVM.

Valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depășește echivalentul în lei a 280.000 de euro, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei pentru un euro.

Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele suin și avicol este prevăzută în Ordonanța Guvernului nr. 12/2024, pentru perioada 1 august 2022 - 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Lasă un comentariu