Un nou concert, cu un program ce a făcut deliciul publicului, s-a desfășurat la Filarmonica târgumureșeană în seara de 23 mai 2024, în cadrul Festivalului “Zilele Muzicale Târgumureșene”.
Un repertoriu foarte atractiv, din creația compozitorilor americani ai secolului al XX-lea, George Gershwin și Leonard Bernstein, și o interpretare excelentă a celor doi protagoniști, dirijorul Nitai Rach și pianistul Daniel Ciobanu, au constituit succesul la publicul cucerit de prestația celor doi tineri muzicieni, care au creat o atmosferă de bucurie și bună dispoziție.
Seara a debutat exploziv cu Uvertura “Candide”, de Bernstein, o operetă, pe care compozitorul a revizuit-o ulterior ca operă, inspirată de nuvela de Voltaire, “Candide sau Optimismul”.
Este o lucrare care ne surprinde atât prin umor, cât și prin accentele de critică socială, dar care, în pofida muzicalității sale, nu a cunoscut succesul la premiera de pe Broadway, în 1956, consacrându-se mai târziu.
I-a urmat Concertul în Fa major de Gershwin, o minunată pagină solistică în care compozitorul și-a arătat măiestria orchestrației și originalitatea prin includerea elementelor de jazz, a armoniilor și ritmurilor sincopate specifice genului, care dau culoare aparte compoziției muzicale.
Interpretul concertului, Daniel Ciobanu, a stârnit senzație datorită virtuozității pianistice extraordinare și a ușurinței cu care se mișcă pe claviatură, având, în același timp, un deosebit simț al ritmului, al acelui “swing”, legănare care este definitorie jazzului. Sclipitoare au fost și cele trei bisuri oferite publicului entuziast, în care a demonstrat o capacitate de improvizație mai rar întâlnită la interpreții de muzică clasică. Remarcabilă a fost și colaborarea cu dirijorul și orchestra, integrându-se perfect în ansamblu.
Născut la Piatra-Neamț, unde și-a început studiile muzicale, s-a specializat, în urma câștigării unei burse de studii “Silvestri” la Tg. Mureș, la un colegiu privat din Edinburgh și a absolvit ulterior Conservatorul Regal al Scoției din Glasgow. Calea spre afirmare a continuat prin participarea la cursuri de măiestrie, apoi prin câștigarea unor concursuri internaționale, la Casablanca, Pretoria, Rio de Janeiro, Tel Aviv. A urcat pe scene prestigioase, precum Carnegie Hall, Gewandhaus Leipzig, la Festivalul Internațional “George Enescu” din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud, Israel s.a.
La pupitrul orchestrei a fost secondat de talentatul și charismaticul dirijor Nitai Rach, din Israel. În vârstă de 28 de ani, este deja deținător al unor premii la concursuri prestigioase de profil în țara natală, dar și din alte țări, având parte de îndrumarea unor importanți muzicieni, maeștri ai artei dirijorale, printre care îl amintim pe Jin Wang, cunoscut publicului târgumureșean.
Ne-a oferit cu multă expresivitate, plasticitate în mișcări o altă pagină strălucitoare din repertoriul jazzului simfonic, și anume, “Dansurile Simfonice” din musicalul “West Side Story”, de același creator impetuos în exprimare, Leonard Bernstein.
Este o reluare în variantă modernă a temei iubirii tragice dintre Romeo și Julieta, transpusă în anii ’50, într-un cartier mărginaș din New-York, în care confruntarea se petrece între două bande rivale, ce se luptă pentru supremație pe teritoriul locuit în comun.
Liderul americanilor, Tony, îndrăgostit de Maria, din grupul portoricanilor, este ucis, iubita lui având intenția să se sinucidă, însă, în povestea de acum, Maria va fi aceea care va lua atitudine și alege să trăiască, oprind vrajba dintre cele două clanuri. În final, copleșiți de regrete, se vor împăca cu toții pe drumul procesiunii funerare a lui Tony.
Lansat în 1957 pe Broadway, musicalul a avut un succes răsunător, fiind transpus și pe marele ecran, mesajul puternic al acestuia pledând pentru toleranța rasială.
Este, cum spune autorul ei, “un musical care spune o poveste tragică în termeni de comedie muzicală…”, aceasta fiind una dintre explicațiile popularității sale.
Nu întâmplător, melodica seducătoare încărcată de ritmuri latine o fac accesibilă, încât părți din lucrare se cântă și separat, de sine stătător, sau în diverse aranjamente.
Suita pe care Bernstein a creat-o pentru orchestră, alcătuită din 9 mișcări, a fost interpretată la Filarmonică cu mare succes în rândul ascultătorilor, un plus pentru aceasta fiind și energia tinerească pe care ne-au transmis-o artiștii.
Felicitări tuturor, solistului, dirijorului și orchestrei pentru acest travaliu sonor solicitant, mai ales în compartimentul de suflători-percuție!
Carmen Mihăescu