Reportaj: Credincioși din întreaga lume, printre care și români, s-au rugat împreună la impresionantul pelerinaj de la Șumuleu Ciuc

Distribuie pe:

Credincioși din întreaga lume s-au adunat, sâmbătă, la Șumuleu Ciuc, la impresionantul pelerinaj de Rusaliile Catolice dedicat Fecioarei Maria și s-au rugat împreună pentru reînnoire sufletească, pentru liniște și pace.

În ciuda ploii torențiale cu care a început ziua, oamenii au început să urce în șaua dintre dealul Șumuleu Mare și Șumuleu Mic încă de la primele ore ale dimineții, înfruntând temperaturile scăzute și mergând cu grijă pe drumul care îi ducea la altarul în aer liber de unde urma să se oficieze liturghia de Rusalii.

“Am 75 de ani și m-am gândit să vin în acest an, pentru că anul viitor poate nu o să mai pot. A fost greu drumul, dar am reușit. Acum mă rog, mai întâi să se oprească ploaia, iar apoi pentru sănătate și liniște”, a spus un pelerin din Sâncraiu de Mureș.

La fel cum au făcut strămoșii lor în urmă cu câteva secole, mulți dintre pelerini s-au oprit la biserica franciscană și s-au rugat la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în centrul acestui pelerinaj, iar alții au ales să se închine la o replică a statuii, amplasată lângă altarul în aer liber.

De asemenea, unii dintre credincioși au mers spre locul de oficiere a liturghiei pe un drum abrupt, denumit “Drumul Crucii”, care începe la câteva sute de metri de catedrala franciscană și pe care se află 14 cruci simbolizând locurile unde Iisus s-a oprit pe Golgota.

Din grupurile de pelerini au făcut parte credincioși de toate vârstele, de la copii de câteva luni, purtați în brațe sau în cărucioare de părinți, până la vârstnici care au parcurs drumul încet, în ciuda problemelor de sănătate, sprijinindu-se de bastoane sau de brațele cuiva drag.

Cu toții au rostit rugăciuni, au cântat imnuri bisericești și au mărturisit că prezența la acest eveniment le înalță sufletele.

Motto-ul evenimentului religios din acest an a fost “Reînnoiți-vă!” și toți cei care au participat, pelerini și preoți, au vorbit despre reînnoirea sufletească și despre reînnoirea în credință.

“Strămoșii secuilor din zilele noastre, în urmă cu 500 de ani, au promis că în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, vor veni la Șumuleu Ciuc să ceară acest lucru de la Dumnezeu, acest har: să rămână statornici în credința și virtuțile strămoșilor lor. În acest an, această rugăciune o facem în urma unui motto al acestui an, «să ne reînnoim, să vă reînnoiți!». Și de aceea venim aici, la Șumuleu Ciuc, în această sărbătoare, pentru a cere de la Bunul Dumnezeu ca să ne putem reînnoi în credința noastră, în virtuțile noastre, să ne reînnoim plăcut lui Dumnezeu. (...) În acest an, 2024, Ordinul nostru franciscan sărbătorește un jubileu de 800 de ani de când Sfântul Francisc a primit rănile lui Iisus Hristos, fiind primul sfânt stigmatizat. Într-un mod aparte, aducem rănile noastre la Șumuleu Ciuc, ca să le vindece Iisus Hristos, să înviem împreună cu El și astfel să ne reunim și să se reînnoiască viața noastră în Iisus Hristos, chiar dacă suntem răniți pe drumul vieții”, a spus părintele Guia Laurean Hugo, de la biserica fraciscană din Șumuleu Ciuc.

Printre cei veniți la pelerinaj se numără credincioși romano-catolici din toată Europa, dar și din Canada sau Australia.

Unii dintre pelerini au parcurs pe jos distanțe impresionante, venind de la peste o mie de kilometri și petrecând pe drum aproximativ 60 de zile.

Un bărbat venit din Ungaria a mărturisit că în afară de reînnoirea sufletească pe care o simte când participă la slujbă, la Șumuleu este și un loc de întâlnire a maghiarilor din întreaga lume.

La Șumuleu Ciuc vin și pelerini români, fie din curiozitate, fie pentru că spun că acest loc este unul deosebit, care aduce liniște în suflet.

“Șumuleu Ciuc este un loc de care te îndrăgostești și nu te plictisești. (...) Spre deosebire de alte pelerinaje din alte locuri, puhoiul acesta de lume are un calm al lui, are o tihnă și are o ordine incredibilă, ceea ce este absolut de apreciat. Nu am să intru în detalii, dar vă recomand și vă invit cu toată căldura să veniți la Șumuleu Ciuc. Este un loc de care te îndrăgostești și nu te plictisești”, a spus Nae Roman, profesor la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Slujba religioasă a început la ora 12.30 și a fost oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din orașul ungar Pécs, Felfoldi Laszlo, care a avut cuvinte de învățătură, atât pentru cei prezenți, cât și pentru cei care urmăreau slujba de acasă, la radio sau la televizor.

Acesta a transmis și un mesaj tinerilor prezenți în număr mare la eveniment, pe care i-a îndemnat să își aleagă modele cu adevărat bune și să nu lase răul din lumea virtuală să le distrugă demnitatea.

La fel ca și în anii trecuți, printre pelerini s-au numărat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, și secretarul de stat pentru politici naționale din guvernul ungar, Potápi Árpád János, care a adus la Șumuleu panglici cu rugăciuni și mesaje ale maghiarilor din întreaga lume care nu au putut participa la pelerinaj.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a arătat, într-o postare pe Facebook, că la pelerinaj au participat între 310.000 și 330.000 de persoane, în vreme ce Ordinul Franciscan, organizatorul evenimentului sau reprezentanții forțelor de ordine nu fac publice estimări legate de numărul celor prezenți.

Manifestarea s-a încheiat, ca în fiecare an, cu intonarea imnului Ungariei și a celui secuiesc.

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană, care este considerată făcătoare de minuni, preoții și credincioșii fiind de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea pelerinajului.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună religia unitariană credincioșilor romano-catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Cașin și oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reușit să se opună și să își păstreze credința strămoșească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria și a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, așa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.

AGERPRES (surse foto: ISU Harghita, Sofalvi Szabolcs/Facebook)

Lasă un comentariu