Proteste ale angajaților din cadrul Serviciului Județean Mureș al Arhivelor Naționale ale României

Distribuie pe:

Ieri, 20 mai, angajații din cadrul Serviciului Județean Mureș al Arhivelor Naționale ale României, membri ai Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL și-au manifestat profunda nemulțumire față de inechitățile salariale dintre serviciile județene și Aparatul Central, prin întreruperea activității și anularea programului de lucru cu publicul.

Cu toate că din luna ianuarie 2024 s-a inițiat un proces de aliniere a salarizării personalului din instituțiile publice din mai multe sectoare de activitate bugetară la nivelul salariilor din administrația centrală, acest demers a fost realizat în scopul eliminării discrepanțelor salariale dintre funcțiile din administrația publică centrală și cele din unitățile teritoriale.

Toate aceste discriminări lezează demnitatea angajaților, mențin Arhivele Naționale ale României într-o subfinanțare cronică și generează demisii în masă, în contrast cu binele pe care această instituție îl face societății românești de peste 190 de ani de existență (eliberarea actelor pe baza cărora cetățenii și persoanele juridice îndreptățite își (re)câștigă drepturile, păstrarea, îmbogățirea și conservarea identității noastre locale și naționale).

În pofida eforturilor depuse încă de la începutul anului și a demersurilor legale inițiate, cerințele pentru o salarizare echitabilă și respectarea drepturilor legitime ale salariaților din Serviciile Județene ale Arhivelor Naționale nu s-au finalizat printr-un act normativ (Plx 67/2024 privind aprobarea OUG 128 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare bugetare), fiind blocat la Camera Deputaților - cameră decizională din data de 26.02.2024, după ce a fost aprobat în Senat începând cu data de 19.02.2024.

Acest protest face parte din calendarul anunțat în data de 17.05.2024, protest care va culmina cu o amplă manifestare în data de 23 mai 2024 alături de angajații Agențiilor pentru Protecția Mediului, în fața Guvernului României.

Acțiunea de astăzi este concepută ca un al doilea semnal de alarmă pentru guvernanți, iar acțiunile de protest nu vor înceta până la eliminarea inechităților și discriminărilor salariale.

Prin această mișcare, angajații din cadrul Arhivelor Naționale ale României demonstrează că au curajul să facă ceea ce polițiștii nu au pus încă în practică, respectiv să suspende activitatea.

Oltean Daniel Marcel, Președintele Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL - filiala Mureș

Lasă un comentariu