EVENIMENT: După 158 de ani, Cufărul lui Mihai Eminescu se întoarce la Biserica de lemn din Târgu Mureș. Valorosul obiect poate fi admirat până în 15 iunie

Distribuie pe:

Marți, 21 mai, de la ora 17.00, la Biserica Sfântul Arhanghel Mihail din Târgu Mureș, strada Mitropolit Andrei Șaguna nr. 13 - Biserica de lemn, cum o cunoaștem cu toții, va avea loc un eveniment unic: va fi expus cufărul marelui poet național Mihai Eminescu. Evenimentul se va desfășura cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei și în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român Târgu Mureș. Parohul Bisericii Sfântul Arhanghel Mihail, preotul Daniel Bexa, ne-a declarat că în cadrul evenimentului va avea loc slujba de Te Deum , urmată de o serie de alocuțiuni susținute de profesori de limba română, oameni de cultură, precum și două momente artistice.

Cufărul va fi expus până în data de 15 iunie și va putea fi admirat zilnic, în intervalul orar 08.00-12.00 și 15.00-19.00, mai puțin în timpul programului liturgic.

Cufărul lui Mihai Eminescu, marcat, “M. Eminovici” pe placheta centrală, este un obiect ce i-a aparținut marelui poet de-a lungul întregii sale vieți și care a fost realizat de Louis Vuitton la celebra casă de modă franceză fondată în 1854. Marele poet a primit cufărul de la tatăl său, Gheorghe Eminovici, la o fragedă vârstă. Călător în țară și în Europa, de la vârsta de 8 ani, Eminescu transformă banalul geamantan într-un tovarăș nelipsit. În adolescență, însoțind trupele de actori în lungi turnee, poetul avea nevoie de un cufăr de voiaj, unde să-și adune puținele haine, cărțile și manuscrisele, la care ținea foarte mult. Același cufăr l-a însoțit pe Eminescu și la Viena și Berlin în timpul studiilor făcute. Obiectul, aflat astăzi în proprietatea unui târgumureșean, l-a însoți pe marele poet până la sfârșitul vieții sale.

Biserica de Lemn din Târgu Mureș, cea care l-a găzduit într-o noapte de iunie, în 1866, pe poetul Mihai Eminescu, păstrează și acum toaca pe care acesta o auzea lovindu-se de clopotniță, în noaptea cu furtună pe care a petrecut-o ud leoarcă în turnul bisericii, fapt relatat de acesta în “Geniu pustiu”. Cu siguranță că în acea noapte de iunie poetul avea cu el acest cufăr, care acum poate fi văzut de toți târgumureșenii. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu