Alegeri locale Târgu Mureș, 2024: Fuga de dezbatere, neputință sau teamă?

Distribuie pe:

Am discutat în ultima perioadă cu mai mulți colegi de breaslă, jurnaliști târgumureșeni. Unii dintre ei au făcut demersuri pentru organizarea unor dezbateri între competitorii electorali pentru funcția de primar al municipiului Târgu Mureș. Până astăzi, din partea echipelor de campanie ale unor candidați nu au primit niciun răspuns, iar conform surselor de încredere pe care fiecare jurnalist implicat le are în interiorul acestor echipe, unii candidați nu vor participa la dezbateri. Este vorba în principal despre primarul în funcție și fostul primar. Este opțiunea lor, a echipelor lor de campanie, însă părerea unanimă a jurnaliștilor care doresc să organizeze cel puțin o dezbatere la care să participe toți cei opt candidați este că cei care refuză nu fac decât să sfideze alegătorii. Aceștia au ales să comunice direct cu alegătorii, mai ales prin intermediul internetului și ocolesc cu bună știință o confruntare cu ceilalți candidați.

Analiza jurnaliștilor implicați în monitorizarea campaniei electorale arată că de fapt aceștia nu au proiecte, promovează un mesaj populist și că participarea la o dezbatere televizată cu o largă audiență i-ar dezavantaja. Opinia unanimă că această abordare trebuie taxată de presa locală, unii propunând chiar un boicot general cu privire la activitatea candidaților care refuză dezbaterea.

În lumea occidentală, neparticiparea la dezbateri electorale nu este o opțiune. Politicienii care intenționează să ocupe funcții importante la nivel central sau local sunt astfel pregătiți încât să poată participa la astfel de confruntări. Este o condiție sine qua non pentru oricare politician din occident. Aceasta relativ la faptul că “vrem o țară ca afară”.

La noi însă electoratul nu a ajuns încă la o maturitate suficientă pentru a sancționa astfel de atitudini. Târgumureșenii ar trebui să-și pună o serie de întrebări: dacă fug de dezbatere vor fugi și de implicare? Dacă nu au curajul să-și confrunte adversarii în fața oamenilor cum vor acționa ca primar? Tot așa, ascunzându-se? Și nu uitați: cine astăzi nu are un proiect de oraș, cine nu are viziune și curaj nu va avea nici mâine. Orașul are nevoie de un suflu tânăr, de un om animat de dorința de a lăsa ceva în urma lui.

Sfatul nostru pentru cititorii noștri este unul simplu: informați-vă! În ziua de astăzi sunt atâtea și atâtea modalități de a o face cât mai temeinic, cântăriți și nu uitați că în Târgu Mureș sunt aproape 60.000 de oameni care în urmă cu patru ani nu s-au prezentat la vot. Indecișii pot schimba soarta alegerilor în doar 15 minute. Atâta ne ia să mergem până la secția de votare și să punem ștampila.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu