Spirite alese

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Economist evreu-american, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, autorul aforismului “Dacă un guvern ar fi însărcinat cu Deșertul Sahara, în cinci ani ar avea un deficit de nisip” (Milton) - George Washington. 2) “Flirtul este arta gingașă de a face un bărbat să fie mulțumit de el” (Helen; jurnalistă și umoristă americană) - “A pune pofta în...”, într-o cunoscută expresie românească. 3) “Maladie care te trântește, sănătos la pat”, definiție aforistică de Tudor Mușatescu - “Ce este un pesimist? Un optimist bine informat” (Grigore; matematician, considerat părintele informaticii românești). 4) Pitic - “A divorța este ca și cum ai fi lovit de un camion. Dacă treci de asta, începi să te uiți cu mai mare grijă în stânga și în dreapta” (Jean; dramaturg și scriitoare americană) - Theodore Dreisler. 5) Karl Neuer - Dinții din față! - “Avem de la început ceva în noi, acel ceva care ne deosebește pe noi, oamenii, de o turmă vulgară” (Jean-Henri Casimir; naturalist, entomolog și autor francez). 6) “Cel care e îndrăgostit cu pasiune devine inevitabil orb din cauza obiectului iubirii sale, deși în general își recapătă vederea la opt zile după căsătorie” (Immanuel; filozof iluminist german) - “Căsătoria este ca un telefon. Dacă nu alegi numerele bine, greșești legătura” (Doris; actriță și cântăreață americană”). 7) Ion Dacian - “Refuz absolut să-mi dezvălui vârsta! Ce sunt eu, o mașină?” (Cindy; actriță, cântăreață și compozitoare americană).

8) Cântec de adormit copiii - Râs nesfârșit! - “The Human Element” (acronim). 9) Inima avarului! - Peron marginal! - “De mic am fost silit ca să-mi întrerup educația ca să merg la școală” (George Bernard; dramaturg irlandez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură). 10) “Înțeleptul are mai multe avantaje cu dușmanii lui decât prostul cu prietenii lui” (Benjamin; fost prim-ministru al Marii Britanii) - În agie! 11) Oraș în Kârgâzstan - “Sincer, am ajuns să simt că există două feluri de oameni: cei care se comportă ca niște termometre și cei care se comportă ca niște termostate” (Ariene, actriță americană de origine armeană).

VERTICAL: 1) “Democrația înseamnă doi lupi și un miel care votează meniul pe care îl vor servi la masă. Libertatea este un miel bine înarmat care contestă totul” (Benjamin; fost președinte american) - Idol, din inimă! 2) Poporul nostru, din folclorul căruia am ales proverbul “Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia” - “Televizorul este minunat. Îți dă dureri de cap și îndată ce vine publicitatea, îți spune și ce medicamente să iei” (Bette; faimoasă actriță americană). 3) Fost site gratuit de jocuri - “Tânăr ești o singură dată; imatur poți să rămâi la nesfârșit” (Ogden; poet american). 4) “Electronic Lab Reporting” (acronim) - “Nu vă temeți de perfecțiune. N-o s-o ajungeți nicicând” (Salvador; pictor spaniol). 5) Acordul mirilor - Pictor și artistă americană (Laura) - Cuvânt care imită o lovitură sau o pocnitură. 6) Portal pentru conexiuni militare - “Un bărbat de succes este acela care câștigă mai mult decât poate cheltui soția lui. O femeie de succes este aceea care găsește un asemenea bărbat” (Lara; actriță americană). 7) “Prin a renunța, femeile înțeleg o scurtă pauză între două dorințe” (Mario; cunoscut actor german) - Salutul pasiunii! - Nota golanilor! 8) Decret al unui conducător islamic - Scriitor român, autorul romanului “Bate și ți se va deschide!” (Mihai). 9) Coș gol! - “Căsătoria este ultima noastră șansă de a ne maturiza” (Joseph; oftalmolog austriac de origine malteză). 10) “Dacă vrei ca soția să te asculte când vorbești, vorbește cu altă femeie. O să fie numai ochi și urechi” (Sacha; actor, regizor, scenarist și dramaturg francez) - “Copii, mergeți la școală, că și școala e bună la ceva” (Gheorghe; fotbalist și antrenor român). 11) “Trebuie să fim modești și să ne amintim că toți ceilalți ne sunt inferiori” (Oscar; cunoscut scriitor irlandez) - “Am ținut regim, m-am abținut de la băutură și de la mâncare multă, iar în paisprezece zile am reușit să pierd două săptămâni” (Joe E.; comic, actor și cântăreț american).

Dicționar: NAN, NANI, OSH, IWON, KINA, PAF, MNME, IRADE.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Drumuri europene”, apărut în 14 mai 2024: PARIS, LAGOS, R, SANTORINI, OP, CANARE, G, VOV, GORA, BH, ERDAO, A, BOI, NT, ZVR, LENS, COMO, ARE, NO, E, ARAD, RL, A, BLED, NIVAR, BOT, CORDOBA, BRATISLAVA.

Lasă un comentariu