Cele mai mari surprize din istoria Campionatului European de fotbal

Distribuie pe:

Campionatul European de fotbal aduce la un loc cele mai bune echipe de pe continent, dar nu de puține ori s-au întâmplat și surprize. Cu siguranță ne aducem aminte de succesul Danemarcei din 1992 ori de victoria incredibilă obținută de Grecia în 2004. În istorie au fost o mulțime de surprize la Campionatul European. Unele echipe au depășit orice așteptare, în timp ce anumite favorite au dezamăgit crunt și au părăsit competiția încă din faza grupelor.

Victoria Danemarcei de la EURO 92

Danemarca nici măcar nu era calificată la EURO 92 și a reușit să câștige trofeul, reușind una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului. Danezii au ajuns la Campionatul European pentru că Iugoslavia s-a retras cu două săptămâni înainte de startul competiției. Câteva săptămâni mai târziu, echipa reușea să răstoarne toate calculele caselor de pariuri sportive, reușind să câștige trofeul continental. A intrat în folclorul popular vorba că Danemarca a câștigat venind... de pe plajă. În marea finală, danezii au întâlnit Germania și s-au impus cu 2-0, prin golurile marcate de John Jensen și Kim Vilfort. “Nu aveam cum să eșuăm pentru că nu aveam așteptări”, a spus Vilfort după acest meci.

Victoria Greciei de la EURO 2004

O altă campioană surprinzătoare în istoria Campionatului European este Grecia, la ediția din 2004, organizată de Portugalia. Naționala Greciei, condusă de Otto Rehhagel, s-a remarcat printr-un pragmatism ieșit din comun. Organizarea tactică a fost ireproșabilă, iar Grecia a ajuns cu succes la limită în marea finală de la Lisabona. Aici avea să întâlnească tocmai formația gazdă, Portugalia. Diferența a fost făcută de o lovitură de cap trimisă de Angelos Charisteas, care a devenit astfel erou național. “Adversarul a fost mai bun din punct de vedere tehnic, dar am profitat de șansele noastre. Grecia a scris istorie”, a spus, imediat după meci selecționerul Otto Rehhagel.

Victoria Suediei cu Anglia de la EURO 92

Thomas Brolin a devenit erou național în Suedia după ce a marcat golul prin care a trimis Anglia acasă la EURO 92. Suedia a câștigat meciul din faza grupelor cu 2-1, iar Anglia a fost eliminată. Englezii au trecut în avantaj după doar 4 minute, însă suedezii au egalat prin Jan Eriksson. Apoi, în minutul 82, Thomas Brolin a marcat golul victoriei. “Golul este difuzat mereu în Suedia și oriunde merg sunt întrebat cum l-am reușit”, își amintește Thomas Brolin.

Remiza Letoniei cu Germania de la EURO 2004

Letonia este una dintre cele mai mici echipe ajunse vreodată la Campionatul European. Și-a făcut debutul la EURO 2004 cu un eșec în fața Cehiei, scor 1-2, iar apoi îi aștepta un meci care, cel puțin pe hârtie, era infernal mai dificil, contra Germaniei. Chiar și așa, letonii au scos un 0-0 contra Germaniei, un șoc uriaș la acel moment. Ba chiar puteau obține victoria în faza grupelor, însă Maris Verpakovskis a ratat o ocazie uriașă. “Este un rezultat istoric! Am dovedit puterea spiritului nostru de echipă”, a spus selecționerul Aleksandrs Stakovs la finalul acelui meci.

Eșecul Angliei cu Islanda de la EURO 2016

Islanda a avut un parcurs remarcabil la EURO 2016, venit parcă de nicăieri. În optimile de finală, nordicii porneau cu șansa a doua în confruntarea cu Anglia. Iar startul meciului a confirmat statutul de favorită, deoarece Wayne Rooney a deschis scorul. Totuși, aproape instantaneu, Ragnar Sigurdsson a adus egalarea. În cele din urmă, Islanda s-a impus cu 2-1 și a obținut calificarea în sferturile de finală. Un rezultat istoric pentru islandezi, un șoc imens pentru englezi.

Victoria Cehiei cu Olanda de la EURO 2020

Cehia a fost una dintre surprizele de la EURO 2020, iar în optimile de finală a întâlnit Olanda. S-a impus cu 2-0, deși pornea de departe cu șansa a doua. Avându-l în atac pe Patrik Schick, care a terminat turneul ca golgheter, alături de Cristiano Ronaldo, Cehia nu le-a dat nicio șansă olandezilor. În cele din urmă, parcursul cehilor s-a oprit în sferturile de finală, unde au fost învinși de Danemarca.

Lasă un comentariu