De pe piața muncii lipsesc... Tractoriștii

Distribuie pe:

Ministerul Agriculturii a fost sesizat printr-un memoriu al asociațiilor agricole că fermele duc lipsă acută de tractoriști, deși salariile nete lunare ale acestora sunt consistente (între 4.000 și 14.000 de lei), în funcție de complexitatea utilajului pe care îl conduc.

“Uneori, noi le facem și ucenicia, însă după această perioadă foarte mulți pleacă, preferând să își caute de lucru în străinătate. Conform estimărilor noastre, în fermele din România lipsesc între 300 și 400 de tractoriști, deși salariile sunt motivante, ajungându-se la 3.000 de euro net pe lună.

Într-adevăr, combinele moderne sunt cel mai greu de manevrat, pentru că o mică eroare înseamnă că utilajul intră în service chiar în perioada în care se cultivă sau se culege. În plus, un astfel de utilaj costă și 400.000 de euro”, arată fermierii în memoriu, potrivit adevarul.ro.

În opinia acestora, motivele pentru care fermele românești nu mai au tractoriști sunt legate de faptul că persoanele mai în vârstă nu știu să manevreze noile combine computerizate, iar cei tineri care știu cum se manevrează “fug” de agricultură pentru că este o muncă sezonieră, care nu le asigură venituri pe tot parcursul anului.

Pe de altă parte, liceele agricole nu scot tineri pregătiți să practice această meserie, iar tractoriștii fără experiență sunt mai lenți și riscă să strice utilajele cu o singură manevră stângace. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu