UE: 15 state membre, inclusiv România, doresc “noi soluții” pentru transferul migranților către țări terțe

Distribuie pe:

Cincisprezece țări membre ale Uniunii Europene, în frunte cu Danemarca și Cehia și cărora li s-a alăturat și România, au cerut “noi soluții” pentru a transfera mai ușor migranții în țări din afara UE, inclusiv în timpul operațiunilor de salvare pe mare, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Cele 15 țări, între care Italia și Grecia, însă nu și Ungaria, vor să meargă mai departe decât pactul privind migrația adoptat recent de UE, care înăsprește controalele asupra sosirilor la frontierele blocului comunitar.

Ele cer Comisiei Europene “să identifice, să dezvolte și să propună noi mijloace și noi soluții pentru prevenirea imigrației ilegale în Europa”, potrivit acestei scrisori consultate de AFP.

Prin urmare, ele cer mecanisme care să permită “detectarea, interceptarea și, în caz de primejdie, salvarea migranților pe mare și aducerea acestora într-un loc sigur într-o țară parteneră din afara UE, unde se pot găsi soluții de durată pentru acești migranți”.

Cele 15 țări semnatare sunt Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Malta, Țările de Jos, Austria, Polonia și România.

Ele fac referire, de asemenea, la acordul pe care Italia l-a încheiat recent cu Albania pentru a trimite migranții salvați în apele italiene în această țară candidată la aderarea la UE, astfel încât cererile lor de azil să poată fi procesate acolo.

Cele 15 țări sugerează totodată posibilitatea de a transfera mai ușor solicitanții de azil în țări terțe, astfel încât cererile lor să poate fi analizate acolo.

Legea europeană prevede că un imigrant care sosește în UE poate fi trimis într-o țară din afara blocului comunitar unde ar putea solicita azil, cu condiția să aibă o legatură suficientă cu această țară terță, ceea ce exclude în acest stadiu un model de tip Marea Britanie/Rwanda.

“Aplicarea conceptului de «țară terță sigură» în dreptul european privind azilul trebuie reevaluată”, scriu țările semnatare.

Într-o manieră mai generală, aceste țări doresc creșterea numărului acordurilor cu țări terțe situate de-a lungul rutelor migratorii, dând ca exemplu parteneriate deja încheiate, precum cel cu Turcia în cazul refugiaților sirieni în 2016.

“Încurajăm stabilirea de parteneriate cuprinzătoare, reciproc avantajoase și durabile cu țările partenere cheie de-a lungul rutelor migratorii”, au mai scris cele 15 țări semnatare.

Lasă un comentariu