Codul drepturilor și obligațiilor studentului a fost actualizat

Distribuie pe:

Codul drepturilor și obligațiilor studentului a fost actualizat cu reglementări care asigură instituții mai accesibile pentru studenții cu dizabilități, rigurozitate pentru etica în universități, ușurarea vieții de student și mecanisme noi pentru o mai bună reprezentare a studenților, a anunțat ieri Ministerul Educației, preluat de Agerpres.

“Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității. Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată. Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați” sunt unele dintre principalele noutăți ale Codului.

Totodată, acesta prevede că universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.

Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora, mai prevede documentul actualizat.

“Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți. Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare ale acestora. Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate” sunt alte noutăți ale Codului.

Ciolacu anunță că Guvernul pregătește o reglementare pe modelul francez. Ce obligație vor avea producătorii

Premierul Marcel Ciolacu cere autorităților de control să intervină urgent pentru că o situație negativă prezentă în state europene a ajuns și în România, și anume aceea că unii comercianți au scăzut gramajul, dar au lăsat prețurile la fel de mari.

Ciolacu a precizat că el consideră că aceasta este o formă de înșelăciune a consumatorilor.

“Se pare că a ajuns și la noi faptul că unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor. Este de fapt o scumpire camuflată și nejustificată economic, sub un ambalaj foarte asemănător”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul ședinței de guvern, potrivit Mediafax.

În paralel, premierul cere să fie pregătită o reglementare, pe modelul francez.

“Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent, iar în paralel să pregătim o reglementare pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Lasă un comentariu