Noi prevederi privind sistemul de pensii

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 414, din 7 mai 2024, a fost publicată Legea nr. 119/2024 privind prelungirea perioadei în care se acordă posibilitatea cumpărării de vechime în muncă necesară pensionării, precizări referitoare la eliberarea adeverințelor de către angajatori sau de către deținătorii legali de arhive și la prelungirea termenul de încadrare în categoria funcțiilor contractuale.

Se mai poate cumpăra vechime

Potrivit noului act normativ, persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, plata contribuției făcându-se într-o singură tranșă sau în tranșe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetățenii români din țară sau din străinătate care nu sunt pensionari și care nu au fost asigurați în sistemul public de pensii, această formă de asigurare adresându-se tuturor persoanelor care doresc să își completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei.

Venitul pentru care se achită contribuția de asigurări sociale trebuie să fie cel puțin egal cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la data încheierii contractului de asigurare.

Adeverințele, certificate prin ștampilă și semnătură

Totodată, Legea pensiilor (nr. 263/2010) a fost completată cu un nou articol, care prevede că adeverințele eliberate de angajatori sau de către deținătorii legali de arhive, precum și documentele necesare stabilirii și (sau) recalculării drepturilor de pensie emise potrivit dispozițiilor legale în vigoare se certifică prin ștampilă și prin semnătura olografă a conducătorului entității sau a persoanei delegate în acest sens.

Termenul de valabilitate al avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite a fost prelungit până la data de 1 septembrie 2023.

Astfel, locurile de muncă încadrate în condiții deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 1 septembrie 2023 se consideră locuri în condiții deosebite, până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă, iar locurile de muncă încadrate în condiții speciale, în baza avizelor obținute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare, se mențin în aceleași condiții.

Termenul de încadrare, prelungit

În plus, având în vedere că un angajat al caselor teritoriale de pensii deservește aproximativ 1.800 de pensionari, ceea ce în condițiile actuale este peste limita de lucru și generează întârzieri în soluționarea dosarelor de pensii și nemulțumiri în rândul beneficiarilor, prin noul act normativ a fost prelungit termenul de încadrare în categoria funcțiilor contractuale, până la data de 31 august 2024, pentru cele 1.000 de posturi prin care s-a asigurat evaluarea dosarelor de pensii în vederea recalculării.

Prelungirea acestui termen a fost necesară pentru acordarea de sprijin și în etapa următoare, care constă în preluarea informațiilor din arhiva electronică a carnetelor de muncă și corelarea acestora cu datele aferente carnetelor de muncă procesate, interconectarea acestora cu baza de date deja existentă, precum și pentru recalcularea efectivă a pensiilor aflate în plată.

Legea nr. 119 a intrat în vigoare la data de 10 mai 2024. (L.P.)

(Sursa foto: freepik.com)

Lasă un comentariu