MAPAMOND * MAPAMOND * MAPAMOND

Distribuie pe:

Cercetători din Israel apelează la inteligența artificială (AI) pentru a verifica documente în căutarea identității a sute de mii de evrei uciși în Holocaust

Peste șase milioane de evrei au fost uciși de naziști în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, un genocid comemorat luni în întreaga lume, cu ocazia zilei de Yom HaShoah sau Ziua de Comemorare a Holocaustului.

Cercetătorii de la Centrul de studiere a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim au anunțat că intensifică operațiunile de căutare a unor noi date cu privire la victimele cunoscute și necunoscute prin folosirea unui sistem AI propriu, după ce, de-a lungul anilor, numeroși voluntari au strâns informații cu privire la 4,9 milioane de oameni, citind declarații și documente, urmărind mărturii filmate, studiind arhive ale unor cimitire și alte surse.

“Este foarte greu pentru un om să facă această muncă - să verifice totul și să nu piardă niciun detaliu”, a declarat pentru Reuters Esther Fuxbrumer, șefa echipei care a dezvoltat acest software. Există lacune uriașe în cele peste 9 milioane de documente rămase. Naziștii “luau niște oameni, îi împușcau și apoi îi aruncau într-o groapă comună. Și nu mai rămânea nimeni care să spună ce s-a întâmplat acolo”, a mai adăugat ea.

Sistemul AI dezvoltat în ultimii 2 ani pentru a căuta în arhive și baze de date în limbile engleză, ebraică, germană și rusă, printre altele, este în prezent testat: “Această tehnologie lucrează foarte repede. Are nevoie de doar câteva ore pentru a parcurge sute de mărturii și este foarte exactă”, conform lui Fuxbrumer.

“Am observat că din fiecare mărturie putem obține șase sau șapte nume cu detalii complete pe care le putem introduce automat în baza noastră de date, iar aproximativ 10% dintre numele pe care le-am găsit le aveam deja în baza noastră de date, dar 90% sunt nume noi, despre care nu știam”, a mai precizat ea.

În unul dintre cazurile analizate au fost găsite informații cu privire la Yehudit și Ruth Rosenbaum, două surori gemene de 4 ani și jumătate din România, care au fost duse la Auschwitz. Yehudit a supraviețuit. Ruth a fost ucisă. “Și am putut găsi mai multe informații despre Ruth de la cineva care nu face parte din familia ei, cineva care a întâlnit-o în lagăr”, conform lui Fuxbrumer.

În cadrul testelor, cercetătorii israelieni au oferit spre analiză sistemului AI 400 dintre cele 30.000 de mărturii de care dispun, printre care și înregistrări video lungi de 3 ore cu supraviețuitori ai acestei drame. Esther Fuxbrumer susține că au fost adăugate 1.500 de noi nume și se așteaptă să fie descoperite numeroase alte informații în săptămânile următoare, când sistemul va fi folosit pentru toate cele 30.000 de mărturii. Faza următoare a testelor va include analiza jurnalelor. “Credem că în acest fel vom putea obține numeroase relatări despre foarte multe victime care au fost ucise, despre copii de vârstă mică pe care nu-i cunoștea nimeni, vom afla care a fost povestea lor”, a conchis Fuxbrumer.

După luni de proteste, fermierii obțin atenuarea reglementărilor de mediu în UE

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit, luni, atenuarea reglementărilor de mediu pentru fermierii care vor să obțină subvenții în cadrul Politicii Agricole Comune a UE (PAC), pe fondul protestelor masive derulate de aceștia, transmite DPA.

Astfel, fermierii se vor confrunta cu mai puține obstacole când vor solicita subvențiile PAC. De exemplu, nu vor mai fi obligați să lase o parte din terenurile lor arabile în pârloagă.

În martie, Comisia a răspuns protestelor fermierilor, propunând atenuarea unor reglementări de mediu din PAC. Aprobarea finală a fost dată luni de statele membre ale Uniunii Europene, după ce, în 24 aprilie, măsurile fuseseră aprobate de Parlamentul European.

Pe lângă derogarea parțială de la normele privind terenurile lăsate în pârloagă (GAEC 8) solicitată de fermieri, măsurile vizează sprijin financiar suplimentar pentru fermierii care lasă în mod voluntar o parte din teren neutilizat. De asemenea, sunt atenuate reglementările privind rotația culturilor, permițându-se  fermierilor să aleagă între aceasta și diversificarea lor. În plus, statelor membre UE li se permite să excepteze anumite culturi și tipuri de sol de la regulile privind refacerea structurii terenului, acoperirea solului, rotația culturilor sau diversificarea.

Țările membre UE pot relaxa mai mult reglementările de mediu în cazul fenomenelor meteo extreme.

Aleșii britanici riscă să li se interzică accesul în incinta Parlamentului dacă au fost arestați pentru infracțiuni grave de natură sexuală sau violentă

Scandalurile legate de violuri, agresiuni sexuale și hărțuire au marcat activitatea Parlamentului de la Westminster de-a lungul anilor, cu mai multe cazuri intens mediatizate în ultimele luni, până la punctul în care a primit uneori porecla de “Pestminster”.

Inițial, serviciile Camerei Comunelor au propus stabilirea unei evaluări a riscurilor pentru a determina dacă un parlamentar ar trebui declarat persona non grata în Parlament în cazul arestării sale.

Pragul propus a fost apoi stabilit la inculpare, însă în final, un amendament depus de deputata Wendy Chamberlain (partidul Liberal Democrat), prin care se restabilește pragul arestării, a fost adoptat cu 170 de voturi pentru și 169 împotrivă.

Până acum, parlamentarii implicați în astfel de cazuri nu s-au mai prezentat în Parlament doar pe baza unor acorduri voluntare, de la caz la caz, cu partidele lor politice.

“Nu este vorba despre vinovăția sau nevinovăția indiferent oricărui deputat, ci despre protecție”, a declarat Wendy Chamberlain, subliniind necesitatea ca “Parlamentul să fie un loc de muncă la fel de sigur ca oricare altul și ca toată lumea să fie trasă la răspundere conform unor reguli similare”.

Printre oponenți, deputatul conservator Michael Ellis a subliniat că o persoană nu ar trebui să fie supusă unei astfel de măsuri până când vinovăția sa nu este “dovedită”.

Turism responsabil” pe insulele Mallorca și Ibiza

Autoritățile Insulelor Baleare au informat că în patru zone preferate de petrecăreți, printre care Playa de Palma din Mallorca, vor fi instituite interdicții privind consumul alcoolului pe anumite porțiuni de plaje și pe spațiul public.

Turiștii și localnicii care vor fi surprinși cu o sticlă deschisă, spre exemplu, riscă o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de euro.

Noile reglementări vor intra în vigoare în zilele care urmează, după publicarea lor în Official Gazette.

“Decretul privind turismul responsabil” vizează zone din municipalitățile Palma și Llucmajor din Mallorca, inclusiv stațiunea Playa de Palma și stațiunea preferată de britanici, Magaluf. Se va aplica de asemenea în Sant Antoni de Portmany, din Ibiza.

Fiecare dintre aceste zone va primi 4 milioane de euro anual pentru implementarea punerii în aplicare a decretului. Banii provin din taxe turistice. Terasele barurilor și restaurantelor, precum și alte locuri autorizate în mod expres pentru consumul de alcool sunt exceptate de la această interdicție. Alcoolul poate fi în continuare servit pe numeroasele ambarcațiuni destinate petrecerilor. Cu toate acestea, ambarcațiunile trebuie să păstreze o distanță de 1,85 kilometri de zonele afectate. În plus, ambarcațiunilor nu le este permis să ia sau să debarce turiști în aceste zone.

Asociația hotelierilor din Mallorca, FEHM, a salutat restricțiile impuse de autorități, spunând că vor contribui la diminuarea “turismului necivilizat”.

Grecia se așteaptă, pe termen mediu, la 40 de milioane de turiști, anual

Grecia ar urma să înregistreze noi cifre record privind sosirile turiștilor în 2024 și în următorii ani, atrăgând vizitatori de pe noi piețe și consolidându-și poziția de destinație globală, arată analizele interne și externe, informează publicația Ekathimerini.

Dar aceste analize avertizează asupra provocărilor legate de turismul excesiv, subliniind necesitatea unor proiecte de infrastructură cu ajutorul fondurilor europene, importanța investițiilor verzi și îmbunătățirea competențelor angajaților din sector.

Conform analizei Fitch Solutions, turismul ar urma să înregistreze în Grecia noi cifre record pe termen mediu, sosirile ajungând la 40 de milioane, țara fiind una dintre cele mai atractive destinații turistice pe plan internațional.

Fitch se așteaptă în acest an la o nouă creștere a turismului, după redresarea completă din 2023 în urma pandemiei. Sosirile ar urma să urce cu 5,3% anul acesta, ajungând la 34,5 milioane, respectiv la 104,4% față de nivelul din 2019 (31,3 milioane), și față de un nivel de 32,7 milioane în 2023.

Până în 2028, Fitch Solutions estimează că tendința de creștere va continua, sprijinită de vizitatorii de pe noi piețe, dar și de pe cele tradiționale. Până în 2028, Fitch se așteaptă la 39,3 milioane de turiști, cu o rată medie de creștere de 3,7%.

Totuși, Fitch Solutions atrage atenția asupra turismului excesiv și a riscului la adresa capacității țării de a furniza servicii turistice, pe fondul majorării numărului de vizitatori. (sursă și foto - agerpres.ro)

Lasă un comentariu