Ziua națională a medicului veterinar

Distribuie pe:

Ziua națională a medicului veterinar este sărbătorită la 15 mai, fiind instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994).

Activitatea profesională de medic veterinar reprezintă o profesie liberală și independentă, cu organizare autonomă reglementată, potrivit https://cmvro.ro/, site-ul Colegiului Medicilor Veterinari din România.

Alegerea acestei date face trimitere la multiple semnificații pentru medicina veterinară românească. În 1861, la 15 mai, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Veterinară, în cadrul Școlii de Medicină și Farmacie, înființată și condusă de Carol Davila, conform www.ansvsa.ro.

Un deceniu mai târziu, la 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat documentul care a stat la baza înființării Societății de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al regelui Ferdinand I. La 29 iunie 1914 a avut loc ședința de constituire a Asociației Generale a Medicilor Veterinari din România, menționează www.agmv.ro, acesteia revenindu-i problemele profesionale, de ajutorare și de deontologie, care avea să funcționeze în paralel cu Societatea de Medicină Veterinară, ce urma să se ocupe de problemele științifice.

Colegiul Medicilor Veterinari s-a înființat în 1998, funcționând ca formă de organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică și non-profit, indică https://cmvro.ro/. În 2004 a fost înființată Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), ca structură guvernamentală distinctă, cu personalitate juridică proprie, cu rol de reglementare, control și reprezentare în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, notează www.ansvsa.ro . România, împreună cu alte 27 de state, este membru fondator, din 1924, a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE). În prezent, Colegiul Medicilor Veterinari este format din 8.820 medici veterinari. (Agerpres)

Lasă un comentariu