15 mai - Ziua internațională a familiilor. România - condamnată de CEDO pentru nerespectarea drepturilor familiilor homosexuale

Distribuie pe:

În fiecare an la data de 15 mai este sărbătorită Ziua internațională a familiilor, instituită de ONU pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă acestea la nivel mondial și pentru a promova conștientizarea problemelor legate de familie, a proceselor sociale, economice și demografice care afectează familiile. Activitățile specifice acestei zile sunt reprezentate, de obicei, de conferințe, seminarii, programe radio și televiziune, articole de presă și programe culturale, conform site-ului Organizației Națiunilor Unite,  www.un.org.

Anul 1994 a fost declarat An Internațional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe țări de pe glob.

Reamintim că, în octombrie 2018, 19 milioane de români cu drept de vot au fost așteptați la referendumul pentru revizuirea Constituției privind redefinirea familiei drept “căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. Alegătorii au fost chemați să răspundă cu DA sau NU la întrebarea: «Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?».

Modificarea propusă consultării populare se referă la articolul 48 din Constituție și afirmă că «Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor». În forma actuală, articolul 48 din Constituție prevede că «Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți».

Prezența la vot a fost de 20,41%, insuficientă pentru ca referendumul - excesiv de politizat - să poată fi declarat valid. În aceste condiții, Constituția nu se modifică și rămâne definiția de până acum a căsătoriei ca fiind între “soți”.

În mai 2013, în urma unei plângeri formulate de Asociația Accept, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că România a încălcat dreptul la “respectarea vieții private și de familie” - în cazul cuplurilor de același sex, astfel că România trebuie să recunoască și să protejeze familiile homosexuale și să ofere garanții în acest sens.

În decembrie 2023, Nicolae Ciucă a elucidat poziția PNL privind decizia CEDO legată de parteneriatul civil între persoane de același sex, după ce premierul Marcel Ciolacu a sugerat, anterior, că societatea românească nu este pregătită să recunoască aceste cupluri.

Ciucă a subliniat că atât personal, cât și formațiunea sa politică își asumă, în continuare, susținerea pentru familia tradițională, credința în Dumnezeu și patriotism: “Personal și PNL, în tot ceea ce înseamnă valorile despre care noi am vorbit, Partidul Național Liberal va susține în continuare familia, familia tradițională, credința în Dumnezeu și patriotismul, așa cum au fost asumate la nivelul partidului”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit capital.ro.

La rândul său, premierul Ciolacu a menționat că, deși el însuși nu este “un om obtuz” și are prieteni care au relații cu un alt bărbat, el vorbește din perspectiva unui prim-ministru. Totodată, liderul PSD a subliniat că România a fost anterior condamnată de către CEDO și că aceasta nu ar fi nici prima, nici ultima oară când țara ar fi luată în vizor de către instanța europeană.

Ileana Sandu

Foto /kmkz.ro

Lasă un comentariu