ȘTIRI EXTERNE

Distribuie pe:

Netanyahu - Israel este într-o luptă existențială împotriva monștrilor Hamas”

Războiul din Gaza este o bătălie pentru ca Israelul să existe în continuare, a afirmat luni premierul israelian Benjamin Netanyahu, în contextul în care țara sa marchează Ziua Memorială, potrivit DPA, citată de agerpres.ro.

“Războiul este despre următorul lucru: ori noi, Israelul, ori ei, monștrii Hamas”, a spus Netanyahu în timpul ceremoniei de Ziua Memorială de pe Muntele Herzl, unde se află principalul cimitir militar al Israelului.

“Ori existență, libertate, securitate și prosperitate, ori dispariție, masacru, viol și subjugare” a adăugat el.

La șapte luni de la atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului și răspunsul militar feroce al Israelului în Gaza, Netanyahu a promis că Israelul este “hotărât să câștige această bătălie” și că inamicul va “continua să plătească un preț ridicat pentru faptele sale rele”.

O victorie asupra Hamas ar însemna aducerea tuturor ostaticilor acasă, a continuat Netanyahu. O astfel de victorie “ne-ar asigura existența și viitorul”, a adăugat el.

Lavrov: Rusia este pregătită dacă Occidentul vrea să se bată pentru Ucraina pe câmpul de luptă

Dacă Occidentul vrea să se bată pentru Ucraina pe câmpul de luptă, Rusia este pregătită, a declarat luni ministrul de externe rus în exercițiu, Serghei Lavrov, citat de agenția de stat de presă RIA Novosti, potrivit Reuters, preluat de agerpres.ro.

“Este dreptul lor, dacă vor pe câmpul de luptă, să fie pe câmpul de luptă”, a afirmat Lavrov, în timpul audierilor în Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus) cu privire la renumirea sa în funcție în noul guvern al premierului Mihail Mișustin, pe cale de formare după ce președintele Vladimir Putin a început luna aceasta un nou mandat de șase ani.

Rusia și-a intensificat avertismentele privind pericolele unei confruntări directe cu NATO de când președintele francez Emmanuel Macron a admis posibilitatea ca, la un moment dat, să fie trimise trupe occidentale în Ucraina.

Kremlinul a declarat săptămâna trecută că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi o mișcare potențial extrem de periculoasă. Președintele Vladimir Putin a spus că aceasta ar putea duce chiar la cel de-al Treilea Război Mondial. De asemenea, Moscova urmărește îndeaproape o petiție ucraineană care solicită o astfel de intervenție.

Agenția de presă RIA Novosti îl citează pe Lavrov afirmând că negocierile de pace cu privire la Ucraina, preconizate pentru luna viitoare în Elveția fără participarea Rusiei, reprezintă un ultimatum pentru Moscova.

Kremlinul a declarat în mod repetat că nu a refuzat niciodată să negocieze cu autoritățile de la Kiev, notează RIA Novosti. Dar, după cum a declarat recent purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu există în prezent premise pentru aceasta, dat fiind faptul că un demers spre pace este exclus atât de Ucraina, cât și de Occidentul colectiv, conform agenției de presă ruse. Situația se poate schimba doar dacă Kievul ia în considerare noile realități, toate cerințele Moscovei sunt bine cunoscute, spune Peskov.

Moscova pretinde că Ucraina trebuie să accepte anexarea celor patru regiuni de către Rusia, plus pierderea peninsulei Crimeea, pe lângă statutul de neutralitate, reducerea dimensiunii forțelor armate și “denazificarea”, respectiv schimbarea actualei conduceri de la Kiev și epurarea întregii societăți de elementele naționaliste, conform media ucrainene.

Ministrul Apărării din România are îndoieli cu privire la transferul sistemului Patriot către Ucraina

Ministrul Apărării din România, Angel Tilvar, are “mari îndoieli” cu privire la transferul către Ucraina a sistemului de rachete de apărare antiaeriană Patriot, a anunțat premierul român Marcel Ciolacu, citat de bucpres.eu

“Astăzi suntem trei țări cu sistemul Patriot - Polonia, România și Germania. Cunoaștem poziția Germaniei… În țara noastră, conform Constituției, comandantul suprem al forțelor armate este președintele Klaus Iohannis. Nu am avut încă discuții după vizita președintelui în SUA. Am avut discuții cu ministrul Apărării. Ministrul Apărării are mari îndoieli cu privire la transferul acestui sistem, a unuia dintre sisteme”, a transmis Ciolacu.

Premierul României este totuși convins că autoritățile vor putea lua “o decizie înțeleaptă”.

Reamintim că săptămâna trecută, președintele României, Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Joe Biden, a declarat că este pregătit să discute posibilitatea trimiterii sistemelor de rachete Patriot către Ucraina.

Pe 29 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a constatat că există o atitudine pozitivă în ceea ce privește furnizarea de rachete Patriot, dar nu există detalii concrete în ceea ce privește furnizarea de sisteme suplimentare.

Lasă un comentariu