Despre Athos, Muntele Sufletului

Distribuie pe:

Situat pe primul pinten al peninsulei Halkidiki, intrat adânc în mijlocul Mării Egee, Muntele Athos s-a legitimat în istorie ca fiind poate cel mai sfânt tărâm al ortodoxiei.

Scriitorul târgumureșean Călin Pintea se pregătește pentru lansarea, pe 21 mai 2024, a unui foarte interesant, profund și provocator volum despre acest Loc Sacru, prilej cu care i-am adresat câteva întrebări:

- Dor de Athos”... Cum de te-ai decis să dai curs unui asemenea demers literar, având în vedere că s-au scris atâtea cărți despre Sfântul Munte? Mai era ceva de spus în plus?

- Și iubirea a fost descrisă într-o paletă aproape infinită de culori, dar iată, Regina Sentimentelor nu și-a pierdut seducția, în ciuda trecerii timpului. Îndrăznesc să cred că frumosul poate fi multiplicat la nesfârșit și căutat în toate formele sale, mai ales pentru că poate mijloci călătorii nebănuite.

-Descrierea unui asemenea loc sfânt presupune o incursiune într-o zonă religioasă. Își mai găsește credința locul în peisajul literar, ținând cont de contextul vremurilor noastre?

- Eu cred că da, fiindcă exercițiul spiritual este o practică a convertirii la frumos. În plus, fluxul sau refluxul trăirilor interioare înseamnă prea puțin dacă nu sunt ancorate la țărmul valorilor spirituale. Firește, nu avem cu toții deprinderea căutării Împărăției, dar trebuie să știm că până și gestul prin care dăruim un fir de busuioc pentru a fi pus sub pernă, este deja o călătorie mistică primordială.

- În acest context, ce căi poate deschide Athosul? Unde ne duce? Cât poate transforma?

- Sunt convins că orice om, credincios sau nu, are undeva în suflet acea misterioasă “nostalgie a paradisului” despre care amintea Nichifor Crainic. În același timp cred că există oameni sau locuri care pot dezvălui și genera văpăi de dragoste dumnezeiască. Or, pentru mine (și alții încă mulți), Athosul este un laborator al feericului sublimat, unde ustensilele de lucru, bunătatea, empatia, zâmbetul și împreună-rugăciunea pot aduce viul mai aproape, cu toate binefacerile lui.

- Așadar, cum am defini Athosul ? Este...

- Un teasc plin cu struguri duhovnicești de unde se revarsă mustul unor binefaceri nebănuite. “Luați și gustați”, apoi spuneți-mi dacă am sau nu dreptate.

- Umbli de mulți ani pe cărările din Grădina Maicii Domnului, care este sentimentul cel mai pregnant care ți se întipărește la fiece reîntâlnire?

- Probabil, bucuria că pot fi parte dintr-o viețuire în dulce dăruire. Dorul mistuitor de Dumnezeu licărește peste tot, putând fi surprins atât în trăirile monahilor, cât și în nepătrunsul icoanelor, iar asta mă face să-mi simt inima răpită de adierea veșniciei. Cuvintele pot părea exagerate, dar o spun cu mâna pe inimă: aici, realitatea este mai frumoasă decât visul.

- Ai simțit de la început asta?

- Cum să-ți spun, sentimentul de apartenență la universul athonit crește constant, așa cum orice inscripție pe coaja unui copac se mărește odată cu arborele. Da, am acumulat lumini în timp, dar am simțit mereu pe deget un inel de logodnă cu cerul.

- Cum este rugăciunea de pe Athos în comparație cu cea de acasă?

- Poate greșesc, dar percepția mea este că pe Sfântul Munte rugile au o intensitate mult mai mare. Nu-i vorba despre dogmă, sau atributele rugătorilor, ci despre prezența lui Dumnezeu, acel fluid mistuitor care se simte în orice mireasmă sau culoare. Poate de aceea aici rugăciunea comună se transformă dintr-o invocație făcută împreună, într-o înlănțuire a inimilor aflate în sărbătoare.

- Înainte de final, spune-mi câteva cuvinte despre lansarea ultimei tale cărți, Dor de Athos”.

- Evenimentul va avea loc marți, 21 mai, ora 18, La Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș, prilej cu care îl vom avea alături pe Părintele Ieromonah Maxim, de la Chilia Sfântul Nicolae din Sfântul Munte Athos. Îmi doresc să fie un moment de regăsire, o fărâmă desprinsă din rutina zilei care să ne fure inima, iar în locul ei să ne așeze o floare.

- Vei păstra ingredientele obișnuite? Adică poezia, muzica și componenta caritabilă?

- Desigur, în plus, la intrare va fi organizată o expoziție de artă iconografică. M-am bucurat de sprijinul unor oameni minunați, de la care putem lua lumină, așa că sper ca împreună să altoim câțiva muguri pe sensibilitatea celor aflați în sală. Sunt încrezător, fiindcă atunci când mesagerul se împletește cu mesajul, toate visele se întrupează.

- Deci, vom avea oameni, credință, rugăciune și carte....

- Da, vă aștept pe toți cu drag și dor.

Interviu realizat de IOAN CHIOREAN

Producător - Radio Târgu Mureș

Lasă un comentariu