Drumuri europene

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) “Orașul luminii”, capitala Franței, cel mai vizitat oraș din lume străbătut de fluviul Sena, cu simbolul său Turnul Eiffel, cu Arcul de Triumf, Catedrala Notre Dame sau Muzeul Luvru - Unul din cele mai vizitate orașe turistice și istorice din regiunea Algarve, Portugalia, cu minunate plaje și peisaje, primul oraș european care a avut o piață de sclavi. 2) Insulă grecească vulcanică aparținând Arhipelagului Cicladelor din Marea Egee, cu capitala la Fira în care, conform legendei, s-ar fi găsit legendara Atlantida. Pe insulă se găsesc cetățile Thira și Akrotiri. 3) Intrarea în Opole! - Arhipelag format din șapte insule vulcanice din Oceanul Atlantic aparținând Spaniei. Pe insula Tenerife se află conul vulcanic El Teide (3718 m), impresionant prin peisajele sale lunare și care formează cea mai mare umbră de pe Pământ. 4) Lichior pe bază de ouă, de origine venețiană - Oraș în voievodatul Sileziei Inferioare din vestul Poloniei, cu Biserica gotică Sfânta Ecaterina sau Fre Fly Center - Indicativul auto al județului Bihor. 5) District în China - Localitate în provincia Lerida, Catalonia, Spania, la nord de Parcul Național Aigüestortes. 6) Indicativul auto al județului Neamț - Zvâr (interj.) - Oraș în departamentul Pas-de-Calais, regiunea Hauts-de-France, cu o lungă istorie a mineritului cărbunelui, în care s-a creat o extensie a Muzeului Luvru și al cărui bulevard central oferă unul din cele mai bune exemple de Art Deco din nordul Franței. 7) Fascinant lac în regiunea Lombardia din nordul Italiei, înconjurat de munți de granit și calcar, cu magnifica Villa Balbianello, locul unde s-au filmat peliculele Star Wars și Agentul 007, sate de pescari minunat colorate sau luxosul Bellagio, considerat “Perla lacului” - Una din principalele stațiuni de schi scandinave și cea mai mare din Suedia, situată la 1224 m altitudine, cu peste 30 de teleschiuri moderne, precum și cea mai mare stațiune de mountainbike din țară - Ieșirea din Milano!

8) Municipiu în vestul României, pe râul Mureș, cu o cetate fortificată construită în stil Vauban, Palatul Neuman, construit în stil eclectic sau clădirea Teatrului Clasic “Ioan Slavici”, construit în stil neoclasic - În Orly! 9) Lac în Alpii Iulieni considerat simbolul Sloveniei, având în centru o insulă pe care se află o mănăstire - Localitate în provincia Granada, Andaluzia, Spania, în care se sărbătorește anual, în luna septembrie, Sfântul local Santo Cristo de la Salud. 10) Oraș în Terra Alta, provincia Tarragona, recunoscut pentru vinul produs aici - Splendid oraș maur al Andaluziei, Spania, sinonim artei și culturii, cu impresionanta Moschee-Catedrală Mezquita, locul de naștere al unor importante figuri precum Seneca, Averroes sau Maimonides. 11) Capitala Slovaciei, orașul de pe al cărui teritoriu încep Munții Carpați și a cărui panoramă urbană este caracterizată prin turnuri medievale, clădiri grandioase, palate în stil baroc, gotic sau Art Nouveau.

VERTICAL: 1) Regiune în sud-estul Franței cu capitala la Marsilia, în care se găsesc orașul Arles, cu statui și monumente romane sau vechiul oraș Avignon - Brigitte Bardot. 2) Oraș portughez, cu un centru istoric din Evul Mediu, având una din cele mai frumoase gări din Europa realizată de Gustave Eiffel, renumit în întreaga lume pentru vinul regiunii - Oraș în regiunea Timoc din Serbia, locuit de o importantă comunitate românească, cu una din cele mai mari mine de cupru din Europa. 3) Ieșirea din Anvers! - Vad secat! - Stat european care îmbină frumusețea naturală cu 7.000 de ani de istorie, situat în centrul Mării Mediterane, cu capitala în orașul La Valetta. Este alcătuit din șase minunate insule. 4) Bou tibetan - Grup de nouă insule vulcanice exotice portugheze, situate în mijlocul Oceanului Atlantic, cu peisaje încântătoare, fiecare reprezentând un mic paradis. 5) Cel mai important liman fluviatil de pe cursul inferior al râului Ialomița, având și o zonă cu caracteristici de deltă. Pe malul lacului a fost construit de arhitecta Henrieta Delavrancea un frumos palat pentru Prințul Nicolae al României - “Automate Display Call Indicator” (acronim). 6) “Trans-National Organization” (acronim) - Localitate în districtul Pesta, Ungaria - Ciolan. 7) Cel mai lung râu din Franța, a cărui vale constituie un loc excepțional datorită diversității biologice și istorice, un tărâm de basm al castelelor și monumentelor și o regiune a superlativelor - “National Rugby League” (siglă). 8) Munți sau dealuri în comitatul Tipperary, Irlanda, cu altitudinea maximă în vârful Torentinna (457 m). În Peștera Mormântul lui Fintan, conform mitologiei, Fintan mac Bochra a așteptat potopul biblic - Oraș pe râul Segre în Catalonia, Spania, gazda mai multor culturi, având drept clădire simbol Catedrala Seu Vella. 9) “Governement In Exile” (acronim) - Prime la Berlin! - Oraș în regiunea Galiției, în care se află 55% din monumentele de patrimoniu ale Ucrainei, cu o veche suburbie moldovenească. 10) În centru la Bonn! - Capitala provizorie a fostei Republici Federale a Germaniei, orașul de pe Rin în care s-a născut compozitorul Ludwig van Beethoven - Localitate în Ungaria. 11) Cel mai colorat oraș al României, situat în inima Transilvaniei, având în centru cea mai mare cetate medievală din Europa permanent locuită, cu Turnul cu Ceas, Turnul Fierarilor, Casa Vlad Dracul și multe festivaluri organizate.

Dicționar. VOV, ERDAO, ZVR, BOI, ARE, RAD, ARRA, ABA.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Fals tratat de căsătorie”, apărut în 11 mai 2024: DANGERFIELD, OMALLEY, DEU, BA, ROL, DEAN, SRG, MEYER, C, OARBA, OM, PA, N, EN, PUSKIN, NC, ION, OC, HEINE, GI, HK, AM, ADAM, ALI, LTAS, HANSEN, LICHTENBERG.

Lasă un comentariu