O lege controversată - promulgată de președintele Klaus Iohannis

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care dezincriminează evaziunea fiscală sub un milion de euro, dacă prejudiciul e plătit, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale (presidency.ro).

Curtea Constituțională a respins în aprilie sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei, motivând că proiectul reprezintă “un pas important spre teoriile moderne în materie”.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au inițiat și trecut prin Parlament în doar două zile, în decembrie 2023, un proiect de lege care dezincriminează evaziunea fiscală cu prejudiciu sub un milion de euro dacă prejudiciul e plătit în 30 de zile de la finalizarea controlului ANAF.

De asemenea, dacă prejudiciul e plătit până la primul termen de judecată, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate.

Legea îi scapă pe evazioniștii care produc prejudicii sub un milion de euro dacă plătesc prejudiciul plus 25% în timpul urmăririi penale.

De notat că unele mass-media notează că, în mediul economic, legea este considerată o “invitație la hoție” și că președintele ar fi trebuit să o retrimită la Parlament pentru reexaminare deoarece prin adoptarea ei, “se dă liber la evaziune”. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu