Gong inaugural la “Zilele Muzicale Târgumureșene”, un festival cu tradiție îndelungată

Distribuie pe:

Festivalul “Zilele Muzicale Târgumureșene”, ediția a LIII-a, a debutat la Filarmonica târgumureșeană în seara de 9 mai 2024, cu un splendid program, în cadrul Concertului Simfonic Extraordinar, de deschidere a manifestării cu durata de trei săptămâni, până în 30 mai.

Am avut din nou prilejul să aplaudăm două interprete dragi publicului, pe pianista Anna Fedorova, din Ucraina, însoțită de dirijoarea Mihaela Cesa-Goje, din România.

În prima parte a serii am ascultat una dintre cele mai frumoase pagini din literatura muzicală, și anume Concertul nr. 2 în do minor de Serghei Rahmaninov, partitură recunoscută nu numai pentru dificultatea tehnică, dar și pentru melodica inconfundabilă a compozitorului rus.

Rahmaninov a fost unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii la vremea lui, împingând în compozițiile sale limitele virtuozității instrumentale la un nivel greu de egalat cu o sută de ani în urmă. Azi, datorită creșterii continue a performanței, se cântă pe toate meridianele mapamondului, intrând în repertoriul universal, însă, doar soliștii de calibru îi pot reda măreția și sensul muzical veridic.

Anna Fedorova este una dintre pianistele cele mai apreciate pentru concepția interpretativă a acestui concert, evidențiind profunzimea și poezia ce se revarsă generos din această muzică atât de consistentă sonor. Este motivul pentru care are peste 33 de milioane de vizualizări pe YouTube, cântându-l la Royal Concertgebouw din Amsterdam, primind aprecieri deosebite din partea unor muzicieni renumiți.

Palmaresul său o legitimează ca pe una dintre cele mai bune pianiste tinere din lume, cu participări la prestigioase festivaluri din Olanda, Portugalia, Franța, Elveția, deținând premii la concursurile de pian precum “In memoriam Arthur Rubinstein” și “Frédéric Chopin”, de la Moscova, la Concursul de pian de la Lyon, la “International Keyboards Institute & Festival” din New York ș.a. Absolventă a Colegiului Regal de Muzică din Londra, a studiat ulterior la “Accademia Pianistica”, din Imola, Italia și a cântat pe cele mai prestigioase săli din America, până în Asia, la Carnegie Hall, Royal Festival Hall, Théâtre des Champs-Élysées din Paris, la Zürich, Londra etc.

Și în această seară ne-a oferit o versiune interpretativă de excepție, purtându-ne prin complicata țesătură armonică specifică autorului, din care se desprind melodiile de o rară frumusețe, într-o frazare cursivă, cu simț al construcției și nuanțării, ce se aseamănă cu firescul și cantabilitatea emisiei vocale, a unei voci perfect conduse de muzică. Nu i-a lipsit, însă, nici forța necesară în susținerea fragmentelor masive, grele în care pianul ține piept unei orchestre de mari dimensiuni, cu sonorități pe măsură. Câtă inspirație creatoare stârnește acest concert cu care Anna Fedorova se identifică perfect, redând cu autenticitate mesajul creatorului, nealterând prin intervenții personale nepotrivite intențiile compozitorului și partitura lui (așa cum s-a auzit la alți interpreți).

Cât despre public, doar atât: captivat de vraja și emoția venite dinspre scenă!

La pupitrul orchestrei a fost acompaniată de Mihaela Cesa-Goje, absolventă a specializării de dirijat orchestră, la Academia Națională de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Florentin Mihăescu. Cu un masterat la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a obținut rezultate excepționale, fiind cadru didactic asociat la acest prestigios institut, este în prezent conferențiar universitar doctor la academia clujeană. Din anul 2009 a început seria de concerte la pupitrul orchestrelor americane, din Baltimore, Colorado, Florida, Hartford, Los Angeles. Pe parcursul anilor a participat la numeroase cursuri de măiestrie ale unor personalități ai artei dirijorale. În țară a susținut concerte cu orchestrele filarmonicilor din București (Orchestra de cameră Radio), Cluj-Napoca, Satu Mare, Tg. Mureș, Arad, Oradea, Galați și a confirmat talentul ca dirijor de operă la pupitrul Operei din Dallas, SUA, selectată fiind din 160 de aplicanți, precum și în cele 22 de spectacole de la opera clujeană.

În partea a doua a concertului, ne-a oferit cu multă sensibilitate, dar și fermitate în gestul dirijoral Simfonia nr. 9 în mi minor, “Din lumea nouă”, de Antonin Dvoøák, arătând o bună cunoaștere și stăpânire a partiturii.

Această superbă lucrare, a compozitorului, reprezentant al Școlii Naționale Cehe din a doua jumătate a sec. al XIX-lea, compusă în timpul directoratului la Conservatorul din New York și prezentată în primă audiție în metropola americană la 16 decembrie 1893, ar conține melodii cu influență din muzica americană, dar care poartă, mai degrabă, impresiile lăsate asupra sa de șederea în America.

În realitate, reprezintă nostalgia după patria mamă, dorul de casă, într-o exprimare ce reflectă apartenența sa la robustețea rustică a folclorului boemian, bogăția tematică înnobilând-o cu marea lui măiestrie orchestrală.

A fost o seară cu muzica a doi străluciți creatori, Rahmaninov și Dvoøák, care și-au iubit țara și originile cu patima pe care ne-au dăruit-o din plin prin compozițiile lor, în care cele două talentate protagoniste ne-au zugrăvit o lume ce abundă de romantism.

Felicitări orchestrei pentru efort și implicare!

Carmen Mihăescu

1 comentariu

  1. Aida 15 mai, 2024 at 10:59 Răspunde

    Buna ziua tuturor,

    Am făcut un research pe piața costumelor medicale din România și am găsit o ofertă irezistibilă. Acest brand oferă coduri de reducere, dar și discount-uri de până la 100%.

    Mai jos se află datele acestui brand autohton care își propune să revoluționeze piața de echipamente medicale din țară.

    Brandul se numește Pe Stil: Accesibil la https://bit.ly/4blhYpm.

    Codul: PeStil10%, se poate folosi la un număr NELIMITAT de comenzi.

    Profită de reduceri de până la 100%!

    Adună puncte de fidelitate pe contul tău Pe Stil!

    Creează un cont pe site-ul lor și profită de reduceri exponentiale la fiecare comandă.

    Odată cu fiecare comandă plasată, acumulezi puncte de fidelitate pe care le poți utiliza ulterior.

    Dacă acumulezi cât mai multe puncte de fidelitate, poți achiziționa gratuit articolele de pe site-ul lor.

Lasă un comentariu