Prăjiturile “matematice” din Ardeal - 5 prăjituri din 3 blaturi

Distribuie pe:

Chef Irina Lazăr, o absolventă de Matematică din Capitală, care a coordonat mulți ani departamentul IT dintr-o importantă multinațională din România, cea care a decis brusc, în pandemie, să-și abandoneze cariera de o viață în lumea cifrelor și să se dedice pe deplin gastronomiei, a avut o dilemă după ce s-a căsătorit și s-a mutat în Transilvania: cum să îți iasă cinci prăjituri din trei blaturi.

Crescută în lumea cifrelor, Irina Lazăr a luat o foaie cu pătrățele, un creion și s-a apucat de calculat, pentru a stabili cum anume reușesc gospodinele din Ardeal, la fiecare sărbătoare, să facă cinci feluri de prăjituri din doar trei blaturi.

“De Ardeal nu te îndrăgostești doar așa pentru că sunt ardelenii oameni faini, că-s faini, tare faini, bată-i norocu' să-i bată! De Ardeal te îndrăgostești și de bucătăria asta minunată care aduce multe influențe și care efectiv te farmecă cu combinația și abundența de gusturi dintr-o singură mâncare. Cine n-a lăudat bucătăria ardelenească sigur nu a mâncat unde a trebuit. Ce m-a fascinat pe mine de când m-au adoptat ardelenii ăștia frumoși la suflet? Prăjiturile! Nu mă opream din mirare când auzeam pe la o tanti sau alta de pe aici, experte în prăjituri, cum ziceau ele de fiecare Paște și Crăciun că fac niște foi de prăji din alea și două creme și alte două-trei blaturi și din toate astea ieșeau patru-cinci feluri de prăjituri. Absolut fascinant! Cum să îți iasă din trei blaturi cinci prăjituri? Am râs puțin în sinea mea, dar, curioasă din fire, am luat creionul, am stat jos și am socotit. Ardelenește!”, a declarat pentru Agerpres Irina Lazăr.

După numeroase ecuații, calcule și puțină geometrie, Irina a reușit să deslușească, în sfârșit, misterul gospodinelor din Ardeal.

“Am desenat, calculat și iată că am reușit și eu din trei blaturi (brownie, pandișpan cu mac, bezea pricomigdală), o cremă (dublă) de vanilie, un mousse de ciocolată, pus pe din două, alb/negru, și jeleurile rămase de la dulcețurile mele de zmeură, mure, afine, să fac aceste trei prăjituri - fără nume, fără număr, dar bune rău! Fainoșag!”, a arătat matematicianul-chef Irina Lazăr.

Și nu s-a limitat doar la a calcula și desluși misterul prăjiturilor “matematice” din Ardeal, ci le-a pus în practică, iar apoi le-a explicat în detaliu într-o inedită “Carte de Iubire în Bucate”, în care a pus, în spatele fiecărei rețete, câte o poveste de natură personală.

Printre prăjiturile cu care ne răsfață Irina, mai puțin matematice, dar descrise într-un mod care te poartă în lumea senzațiilor gustative, se regăsește și cea pentru “Negresa Indecentă”, foarte ușor de preparat, într-un timp foarte scurt.

Pentru o tavă, însemnând 32 de bucăți de “negrese”, timpul de preparare este de cel mult o oră, ingredientele fiind: două căni de făină, o cană de zahăr, un praf de copt, o cană de ulei, o cană de apă, cinci linguri de cacao, o cană de nucă, o linguriță bicarbonat de sodiu, o picătură de sare, patru ouă, o esență de rom, iar, opțional, nucă, stafide, merișoare. Pentru glazură se folosesc 300 de grame de ciocolată amară și 200 mililitri de frișcă lichidă.

“Indecența” acestei “Negrese”, ne explică Irina Lazăr, vine din faptul că aceasta preferă să stea, de cele mai multe ori, doar în mantia de ciocolată, fără alte accesorii și zorzoane.

“Poate este de crezut sau nu, dar această negresă de-a dreptul indecentă mi-a consumat fix cinci minute până am aruncat-o în tavă! Când a fost vorba de decor și fițoșenii, s-a uitat la mine, m-am uitat la ea, și mi-a zis să nu mă chinui prea mult să o decorez cu mai mult de mantia asta senzuală de ciocolată neagră. Să ne înțelegem din capul locului, deși sunt convinsă că nu era nevoie de această precizare evidentă: toate cantitățile se măsoară cu același tip de cană. Și acum, că suntem gata înțeleși, trecem la partea cea mai dificilă: se amestecă toate ingredientele grămadă, se vine în ajutor cu un mixer și se aruncă într-o tavă de copt la 170 grade, temperatura sus - jos timp de 30 minute sau până când trece testul scobitorii. Cum ați trecut-o testul coacerii, o decorați așa fierbinte cum este cu ganajul făcut rapid în cuptorul cu microunde, care bucuros vă va topi ciocolata neagră împreună cu frișca lichidă. Mai simplu de atât poate fi ceva?”, a arătat Irina Lazăr. (Agerpres)

Lasă un comentariu