Ziua Internațională a Cărții - peste 150 de cărți citite în biblioteca unei pensionare C.A.P., cu patru clase

Distribuie pe:

O pensionară a Cooperativei Agricole de Producție (CAP) din Sânpetru de Câmpie, Olimpia Suceachi, în vârstă de 78 de ani, care are patru clase, deține o bibliotecă cu peste 150 de volume de carte, pe care le-a citit, începând cu romanele polițiste semnate de Agatha Christie și terminând cu Lev Tolstoi și Feodor Dostoievschi.

De Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Bibliotecarului din România, aflăm că Olimpia Suceachi, cunoscută în sat drept Piuța lui Gobi, s-a născut în data de 1 aprilie 1946, a urmat patru clase elementare la Școala din Dâmbu, s-a căsătorit la aproape 18 ani și apoi a lucrat în CAP peste 35 de ani.

Tanti Olimpia este o cititoare asiduă, iar la vârsta de 78 de ani citește fără ochelari, este extrem de vorbăreață și amuzantă și spune că, după ce a citit cărțile polițiste scrise de Agatha Christie, a devenit mult mai atentă la gesturile suspecte ale celor din jur. Chiar a reușit să surprindă în flagrant, într-o farmacie, un individ care i-a furat portofelul unei femei mai în vârstă.

Îmi place să citesc de când mă știu. Am citit romane de dragoste, Anna Karenina, Regina Margot, Colierul Reginei, am citit cărți polițiste. Dacă v-aș spune ce mi s-a întâmplat cu cărțile polițiste... Mi-am rupt mâna într-o iarnă și o trebuit să mă duc la Târgu Mureș să-mi pun mâna în ghips. M-am dus cu o vecină. Am stat în farmacia mare și am văzut acolo, cât stăteam la rând, cu vreo opt persoane, că după o domniță bătrână era un bătrânel, dar la îmbrăcăminte nu se potriveau ca să fie pereche. Și mi-am fixat ochii pe ei de când au venit și s-au dus la casă. De ce merge ăla după bunicuța? Și numai îl văd că îi bagă mâna în geantă la bunicuța, să-i ia banii. Și atunci ce să zic? Zic “doamnă, vă ia banii!”. Și atunci doamna de la casă o sărit și i-a luat banii. Doamnele de la farmacie m-au întrebat: “dar, tanti, cum ai observat?”. Zic: “să vă spun drept că am citit și cărți polițiste”. Citind, înveți foarte multe. Și l-o prins și a plâns bunicuța, săraca, și mi-a zis că “n-am avut numai ăștia 8 lei”. Și atunci m-am bucurat, a povestit Olimpia Suceachi.

Tanti Olimpia a avut trei copii, dintre care doi trăiesc, unul lucrează în contabilitate și unul este operator la Bosch, și a citit mult pentru a-și abate gândurile de la moartea unui fiu de-al ei.

Femeia s-a pensionat înainte de anul 2000 și primele cărți citite le-a cumpărat de la librăria din Sărmașu. Apoi cunoscuții au început să îi dăruiască tot felul de volume, cunoscându-i pasiunea.

“Trăiam cele scrise, dramele. Stăteam noaptea la lampă și citeam și plângeam de necazul din «Coliba unchiului Tom» sau la Anna Karenina”, spune tanti Olimpia.

Ea a mai spus că avea prietene cu care mergea la lucru la CAP, dar că nu a putut să le convingă să citească. (Agerpres)

Lasă un comentariu