Proiect: Legitimațiile de transport gratuit pentru persoanele cu dizabilități, ridicate de la primării

Distribuie pe:

La secretariatul Senatului a fost depus, recent, un proiect de modificare a Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul acordării unor facilități.

Astfel, persoanele cu dizabilități care au dreptul la transport gratuit își vor putea ridica documentele de la primăria în care își au domiciliul: “Pentru a veni în ajutorul persoanelor cu dizabilități, în special al celor din mediul rural, se propune ca documentele ce le permit să beneficieze de transport gratuit să poată fi eliberate și la nivelul primăriilor de domiciliu al acestora. Așa, beneficiarii nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la direcțiile de asistență socială care, în anumite cazuri, se află la mulți kilometri de casă”, după cum se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Transferul documentelor de transport la primării ar urma să se facă în baza unor convenții încheiate cu direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene.

Noua lege va stabili că “legitimația pentru transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață este valabilă pe întreg teritoriul țării, fiind recunoscută de toate regiile de transport local, și este eliberată de direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București și de autoritățile administrației publice locale, în baza unor convenții încheiate cu direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene în acest sens, costurile fiind suportate din buge-

tele județelor, respectiv ale sectoarelor municipiului București”.

Aceeași măsură este prevăzută și în cazul biletelor de călătorie gratuită, de eliberarea lor se vor ocupa direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului județene și autoritățile administrației publice locale.

După adoptarea noii legi de către Parlament, după promulgare și publicarea în Monitorul Oficial, Guvernul va trebui să aprobe, în termen de cel mult 45 de zile, modificarea și completarea normelor metodologice de acordare a drepturilor stabilite de Legea 448/2006. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu