La Târgu Mureș - A doua ediție a Concursului Internațional de Dirijat “Erich Bergel”

Distribuie pe:

Patruzeci de dirijori, rămași din cei 246 înscriși în etapa eliminatorie, se întrec, în această săptămână, în cadrul ediției a doua a Concursului Internațional de Dirijat “Erich Bergel”, organizat de Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Associazione Artes (Italia) și Asociația Kult Mind, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș.

“Anul acesta s-au înscris 246 de concurenți din 38 de țări, 40 dintre ei vor concura în această săptămână în fața Orchestrei de Stat din Târgu Mureș. Scopul concursului de dirijat este, pe de o parte, de a pune Târgu Mureșul pe harta internațională a muzicii clasice, cel puțin în această săptămână. Pe de altă parte, dorim să le oferim tinerilor dirijori premiați posibilitatea de a se prezenta în stagiunile viitoare în cadrul filarmonicii noastre, într-un concert simfonic”, a declarat luni, într-o conferință de presă, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, baritonul György Levente.

El a spus că Filarmonica de Stat din Târgu Mureș s-a ținut de cuvânt și a lansat patru tinere talente în cariera dirijorală în urma primei ediții, dar și dirijorii care vor câștiga în această săptămână locurile I, II și Premiul special al orchestrei vor avea ocazia, de asemenea, să dirijeze la Târgu Mureș în următoarele stagiuni.

La conferința de presă a participat și văduva lui Erich Bergel, Ibolya Bergel, care a precizat că în acest an va acorda și o serie de burse de câte 500 de euro, una dintre acestea tânărului dirijor român Andrei Stănculescu.

Vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Kovacs Levente, a arătat că instituția sa consideră o onoare crearea și susținerea acestui concurs de dirijat, ajuns la ediția a doua: “În acești patru ani cred că am reușit să aducem la un nou nivel ceea ce înseamnă viața culturală din județul Mureș. Asta pot să spun din perspectiva tuturor celorlalte instituții de cultură, dar în special din perspectiva Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, care,

într-adevăr a redevenit și este din nou pe harta internațională a muzicii clasice, nu numai prin intermediul acestui concurs de dirijat, dar și din perspectiva faptului că, pe 8 noiembrie, va avea loc un concert extraordinar la Viena, susținut de către Filarmonica de Stat din Târgu Mureș. Deci nu numai pe plan național suntem între primele filarmonici din țară, dar cred că și din perspectivă internațională am reușit să progresăm”.

Ediția a doua a Concursului Internațional de Dirijat “Erich Bergel” se desfășoară la Târgu Mureș, în perioada 8-12 aprilie, este dedicat dirijorului Erich Bergel, născut la Râșnov, a cărui carieră s-a desfășurat în întreaga lume, atât ca dirijor, cât și ca profesor.

Câștigătorul concursului va fi anunțat după concertul din data de 12 aprilie, care va fi susținut în fața publicului.

Lasă un comentariu