“Taxa pe boală” – val de nemulțumiri în rândul pacienților cu boli cronice

Distribuie pe:

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, scutirea de la plata contribuțiilor (impozitarea cu 10%) pentru concediile medicale în cazul gravidelor, mamelor cu copii bolnavi, pacienților cu afecțiuni oncologice și pentru cazurile de urgență, după ce premierul Marcel Ciolacu declarase, în urmă cu câteva zile, că, în majoritatea cazurilor, concediile medicale “sunt un venit”, drept pentru care trebuie să fie impozitate.

Decizia Executivului a produs un val de nemulțumiri în rândul unor categorii de pacienți, care consideră că li se face o nedreptate.

În context, Comitetul Director al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a dat publicității o declarație în care susține că, în cazul în care ordonanța de urgență adoptată joi va fi votată în Parlament și va deveni lege, organizația o va ataca “pe toate căile posibile”:

“Nu, Domnule Prim-ministru, concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse in dreptul fundamental al cetățenilor acestei țări și nu pot fi tratate in alt fel!

Și, noi, cei din Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, vrem să vă reamintim că boli cronice nu înseamnă doar cancer. La fel de invalidante sunt și alte boli, precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroza multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menționăm tuberculoza sau HIV/SIDA. Și din păcate, un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de șase luni sau doi ani.

Să știți că noi, pacienții cronici, nu ne-am dori să stăm în concediu medical. Ne-am dori să fim bine, și activi, și utili societății. Doar că, uneori, este imposibil.

Ar trebui să descoperiți acele cazuri de fraudă și nu să pedepsiți pe toată lumea, pentru că este și incorect, și discriminatoriu.

Vrem să vă reamintim și faptul că în februarie ați declarat că toți pacienții cronici vor fi scutiți, iar acum a rămas așa cum fusese, de fapt, stabilit de la început: doar pacienții oncologici.

Așa că, în al 12-lea ceas, COPAC vă solicită să vă țineți promisiunile, făcând ca pacienții cronici să nu fie de două ori pedepsiți. Dacă legea va ieși in această formă, ca reprezentanți ai pacienților cu boli cronice și boli rare, o vom ataca pe toate căile posibile”.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a explicat că nu este vorba despre o taxă asupra concediilor medicale, ci despre contribuția la asigurările sociale de sănătate, care este plătită pe perioada concediului medical, la fel ca și contribuția la pensii: “Proiectul de ordonanță de urgență este în forma lui finală la Camera Deputaților și așteptăm să vedem ce tipuri de modificări mai intervin asupra textului propus. Să nu uităm situația în care suntem cu concediile medicale. În cursul anului 2023 am avut 3.263.000 de concedii medicale, am avut 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate și am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde de lei. Suntem în situația paradoxală în care cel care stă în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când este la serviciu. Repet, nu discutăm de bolnavii oncologici, nu discutăm de indemnizația maternală și nu discutăm de copiii care au nevoie de îngrijiri. E de domeniul firescului ca să avem astfel de facilități, dar această situație în care suntem acum nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate”.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu