Ediția a doua a Concursului Internațional de Dirijat “Erich Bergel”, la Târgu Mureș

Distribuie pe:

Orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, Associazione Artes (Italia) și Asociația Kutl Mind, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, organizează la Târgu Mureș ediția a doua a Concursului Internațional de Dirijat “Erich Bergel”, care se adresează dirijorilor născuți după data de 15 octombrie 1947.

Concursul se va desfășura la Târgu Mureș, în perioada 8-12 aprilie, fiind dedicat lui Erich Bergel, născut la Râșnov, a cărui carieră s-a desfășurat în întreaga lume, atât ca renumit dirijor, cât și ca profesor.

Potrivit organizatorilor competiției, Erich Bergel a fost dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Cluj-Napoca și al Filarmonicii Neordwestdeutche, profesor la Universitatea de Arte din Berlin și a dirijat cele mai cunoscute orchestre contemporane.

Regulamentul prevede că structura concursului cuprinde două faze, cea eliminatorie, care s-a derulat între 15 octombrie 2023 și 1 martie 2024, și cea finală, între 8 și 12 aprilie 2024.

Potrivit site-ului competiției, faza finală constă în două runde, o semifinală și o finală, după un repertoriu impus. În prima rundă (8-9 aprilie), candidații trebuie să pregătească Uvertura “Egmont” și Simfonia nr. 1, partea I, de L. van Beethoven și Simfonia nr. 39, partea I, de W.A. Mozart.

Pentru runda a doua (10 aprilie), candidații trebuie să pregătească trei uverturi ale lui Beethoven - “Egmont”, “Leonora” și “Coriolan”, trei uverturi ale lui Mozart - “Flautul fermecat”, “Don Giovanni” și “Nunta lui Figaro”, două ale lui G. Verdi - “La forza del destino” și “Nabucco”, precum și G. Rossini - Uvertura “Coțofana hoață”, P.I. Ceaikovski - Uvertura fantezie “Romeo și Julieta”, J. Strauss - Uvertura “Die Fledermaus” și D. Șostakovici - Uvertura festivă.

Concurenții admiși în runda a doua vor afla numele uverturii pe care o vor dirija în momentul urcării pe podium.

La semifinala din 11 aprilie, concurenții vor dirija două simfonii din cele șase propuse de juriu, iar în finală, candidații vor avea o repetiție generală și un concert final.

Câștigătorul va fi anunțat după concertul din data de 12 aprilie, în fața publicului. (Agerpres)

Lasă un comentariu