Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a poposit pe meleaguri mureșene - Bine ați venit în județul Mureș, o destinație turistică plină de farmec și surprize plăcute!

Distribuie pe:

Județul Mureș, situat în inima Transilvaniei, este o destinație turistică captivantă ce îmbină istoria cu peisajele pitorești, oferind o gamă largă de atracții și experiențe pentru toți cei ce îl vizitează.

Municipiul Târgu Mureș este un oraș plin de istorie și farmec, unde multiculturalismul își desfășoară dansul în mijlocul peisajului urban. De la monumentele medievale și renascentiste, la operele de artă barocă și bijuteriile stilului Art Nouveau, fiecare clădire are o poveste fascinantă de spus.

Palatul Culturii este un exemplu remarcabil al acestui stil, găzduind muzee, filarmonici și alte instituții culturale importante. Palatul Administrativ, un alt monument al stilului Art Nouveau, vă întâmpină cu turnul său înalt și vedere panoramică asupra orașului. Pentru un weekend relaxat alături de cei dragi, puteți vizita cea mai mare grădină zoologică din țară, care găzduiește aproximativ 800 de animale, fiind singurul loc unde puteți descoperi elefanți și girafe.

Cetatea medievală din Târgu Mureș reprezintă o fascinantă incursiune în istoria Transilvaniei, vizitatorii putând explora fortificația și arhitectura remarcabilă a acestui monument istoric.

Pasionații de cinematografie pot vizita în județul Mureș Ruta filmelor și a serialelor internaționale produse/filmate în locații din România, unele celebre, precum Sighișoara și Castelul Bethlen.

Unul dintre cele mai fascinante puncte de atracție din județul Mureș este Sighișoara, un oraș medieval bine conservat, inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Sighișoara reprezintă o adevărată călătorie în timp, cu străzi înguste pavate și case medievale, colorate. Monumente precum Turnul cu Ceas, Scara acoperită și Casa Dracula îmbogățesc peisajul medieval al orașului și atrag vizitatori din întreaga lume. “A Royal Winter” este un film romantic cu scene filmate în Sighișoara, surprinzând frumusețea peisajului medieval autentic.

Castelul Bethlen din Criș a fost construit între secolele XIV-XVIII, în stilul Renașterii transilvănene, ca reședință nobiliară fortificată. Cu două nivuri ce ascund secrete vechi și un turn circular măreț, cunoscut sub numele de Turnul Arcașilor, Castelul Bethlen emană o eleganță aparte. Logia sa, susținută de coloane cilindrice, adăpostește umbrele trecutului în deschideri arcuite, oferind o panoramă spectaculoasă asupra peisajului din jur, fiind un decor adecvat pentru scenele filmului “The Nun”.

Stațiunea balneoclimaterică Sovata reprezintă soluția pentru cei în căutare de vindecare și relaxare. Lacul Ursu este recunoscut pentru apele sale sărate și proprietățile curative, fiind cel mai mare lac helioterm din lume.

Pentru o plimbare în natură, puteți vizita Rezervația de bujori de stepă din comuna Zau de Câmpie, un adevărat spectacol al naturii întins pe o suprafață de 3,5 hectare.

***

Duminică, 31 martie, când credincioșii catolici, reformați și evanghelici au sărbătorit Paștele, ne-am propus să continuăm călătoria prin județul Mureș, care dispune de o importantă comunitate de confesiune catolică și evanghelică, și să vă prezentăm o altă localitate inclusă în patrimoniul cultural UNESCO - Saschiz, unul dintre cele mai frumoase sate din România, situat în inima Transilvaniei, un colț de lume unde timpul pare să se fi oprit în loc, cu un aer medieval și peisaje naturale spectaculoase.

La începutul Evului Mediu, când secuii care locuiau aici s-au mutat spre est, coloniștii sași le-au luat locul și au ridicat cetatea. La începuturi, aceasta era adăpost pentru toate satele din jur, care au și contribuit la construirea ei: Saschiz, Cloașterf, Archita, Daia, Criț și alte două, dispărute: Diawaldia și Adamsdorf, însă în prezent se mai păstrează doar ruinele vechii cetăți. Microregiunea săsească dintre Sighișoara și Rupea, în care se află și Saschizul, se numea atunci Haferland, Țara Ovăzului, și mai cuprindea satele Criț, Cloașterf, Meșendorf, Viscri, Fișer și Roadeș.

Saschiz se bucură de o istorie bogată și de o arhitectură tradițională bine păstrată. În anul 1998, localitatea a intrat în patrimoniul cultural UNESCO. Zona protejată are o suprafață impresionantă care cuprinde vatra satului și are ca punct central Biserica Evanghelică Fortificată și Cetatea.

Biserica fortificată de la Saschiz face parte din Ruta patrimoniului material UNESCO în România. Atestată documentar în anul 1309, Biserica Evanghelică Sfântul Ștefan, ridicată pe ruinele unei biserici romanice și a alteia în stil gotic cistercian, a fost inclusă în patrimoniului UNESCO în anul 1999.

Cu o arhitectură impresionantă, construită cu o singură navă și cu un cor lung, biserica este înconjurată de 22 de contraforturi, pe care se sprijină 23 de arcuri și are un turn înalt de zece metri, reprezentativ pentru construcțiile medievale ale României. Turnul-clopotniță a fost construit din piatră și cărămidă, având acoperișul din țiglă smălțuită și colorată. În 1677, după ridicarea Turnului cu Ceas din Sighișoara, turnul a fost supraînălțat, primind înfățișarea actuală. Dacă turnul de la Sighișoara este celebru pentru figurinele care indică ora, cel de la Saschiz are un singur “clopotar” - statuia unui bărbat care ține un clopot în mână și care, pe vremuri, acompania, din sfert în sfert de oră, bătăile ceasului.

Turnul din Saschiz a fost restaurat cu fonduri de la Ministerul Culturii și apoi cu fonduri europene, în prezent acesta fiind deschis pentru vizitatori.

Călătoria prin Saschiz promite să vă transpună în altă epocă și să vă surprindă prin frumusețea locurilor și ospitalitatea locuitorilor. (sursa și foto - facebook.com/Economie.gov.ro/)

N. red. Reamintim că, potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Mureș, în anul 2023, structurile de cazare turistică existente în județul Mureș au fost gazda a 475.534 de turiști (cu 32.377 mai mulți față de anul 2022, respectiv o creștere de 7,3%).

După țara de origine a turiștilor străini, ponderea au avut-o cei din Ungaria (10.554 de persoane), Germania (6.833 de persoane), Republica Moldova (5.772 de persoane), Italia (4.062 de persoane), Spania (3.758 de persoane), S.U.A. (3.093 de persoane), Regatul Unit (2.950 de persoane).

În ceea ce privește principalele destinații turistice din județ în anul 2023, din totalul de 475.534 de turiști, 179.536 s-au cazat în structurile turistice din municipiul Târgu Mureș. Sovata a fost gazda a127.415 turiști, urmată de municipiul Sighișoara, cu 97.473 de turiști.

Din cei 59.658 de turiști nerezidenți în România, 26.800 au avut ca preferință municipiul Sighișoara, urmat de municipiul Târgu Mureș, cu 18.010 turiști, și de Sovata, cu 10.626 de turiști.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu