30 martie Ziua mondială a conștientizării tulburării bipolare

Distribuie pe:

Marcată, anual, în ziua de 30 martie, la inițiativa International Bipolar Foundation (IBPF) și Asian Network of Bipolar Disorder (ANBD), Ziua Mondială a Conștientizării Tulburării Bipolare nu a fost aleasă întâmplător, fiind data nașterii pictorului Vincent Van Gogh (1853-1890), diagnosticat, post mortem, cu tulburare de tip bipolar, o boală mintală severă, dar tratabilă, de care suferă, în prezent, peste 45 de milioane de oameni, potrivit OMS.

Numită, în trecut, și depresie maniacală sau psihoză maniaco-depresivă, tulburarea bipolară este o afecțiune în care o persoană se confruntă cu schimbări extreme de dispoziție și niveluri de activitate, diferite de “suișurile” și “coborâșurile obișnuite” prin care trece toată lumea. De obicei, bolnavii au atât “episoade maniacale”, cu niveluri crescute de energie și activitate, cât și “episoade depresive”.

Simptomele unui episod maniacal: o senzație de euforie, de fericire totală * iritabilitate excesivă, furie * energie și/sau neliniște crescută * vorbire accelerată și incoerentă (logoree) * pierderea inhibițiilor sociale normale și tendința de a face lucruri riscante, cum ar fi cheltuirea unor sume mari de bani * scăderea nevoii de somn * stima de sine exagerată, grandomania (“pot face tot ce vreau!”) * lipsa de concentrare.

Simptomele unui episod de depresie: tristețe * pierderea interesului pentru lucrurile de care persoanele obișnuiau să se bucure * oboseală * modificări ale poftei de mâncare și ale somnului - mâncare și somn prea mult sau prea puțin * sentimentul de vinovăție * pierderea stimei de sine, gândire lentă, uitare * dificultăți de concentrare * gânduri de autovătămare și sinucidere.

În cazurile severe, bolnavii cred în lucruri care nu sunt adevărate (iluzii) și/sau cred că văd, aud și/sau miros lucruri care nu sunt reale (halucinații). În perioadele de depresie, pot avea convingeri false despre propria persoană, se simt vinovați, simt că o parte a corpului lor nu mai există. Dimpotrivă, în timpul episodului maniacal, sunt convinși că au puteri speciale sau că au fost “binecuvântați” cu o misiune unică. Aud voci care vorbesc cu ei sau despre ei.

Cauze. Bărbații și femeile sunt la fel de susceptibili de a suferi de tulburări bipolare, boala putând afecta persoane din orice mediu și la orice vârstă. Cel mai frecvent, apare, însă, între 15 și 35 de ani. Cauza exactă care duce la dezvoltarea tulburării bipolare nu este cunoscută, dar există factori care joacă un rol în declanșarea bolii: poate fi “moștenită” din familie, dar este posibil ca unele evenimente de viață stresante din punct de vedere emoțional sau fizic (moartea unei persoane apropiate, divorțul, traume fizice sau psihice) să declanșeze un episod de tulburare bipolară. Episoade ulterioare de manie sau depresie sunt mai probabile la cei deja afectați.

În general, persoanele cu tulburare bipolară nu recunosc că instabilitatea lor emoțională le afectează propria viață, dar și viața celor apropiați, astfel că refuză, de multe ori, tratamentul de care au nevoie.

Cei care suferă de tulburare bipolară se simt, adesea, euforici și siguri pe propria persoană, dar trebuie avut în vedere că această euforie este întotdeauna urmată de un accident emoțional care îi poate lăsa deprimați, lipsiți de energie, epuizați, dezorientați, și le poate crea probleme financiare, legale sau de comunicare.

Tulburarea bipolară nu trece de la sine. Un tratament prescris de un specialist în sănătate mintală ajută la ținerea sub control a simptomelor.

Profilaxie. Nu există nicio modalitate sigură de a preveni tulburarea bipolară, și nici vreun test de laborator prin care să fie descoperită. În schimb, instituirea tratamentului la primele semne poate împiedica agravarea acestei boli sau a altor afecțiuni psihice. Autovătămarea și gândurile de sinucidere sau amenințarea de a face rău altora constituie urgențe.

Specialiștii în psihiatrie recomandă

(sursa - mayoclinic.org):

* Acordați atenție “semnalelor de avertizare”. Abordarea din timp a simptomelor poate împiedica agravarea episoadelor de manie/depresie. Adresați-vă medicului, dacă considerați că treceți printr-un episod de depresie ori de manie. Cereți familiei sau prietenilor să vă atragă atenția dacă observă “ciudățenii” în comportamentul dvs.

* Evitați drogurile și alcoolul. Consumul de alcool sau de droguri recreaționale poate agrava simptomele și, cel mai probabil, le va face să revină.

* “Legea de aur”: luați medicamentele exact așa cum v-au fost prescrise. Nu întrerupeți tratamentul, oricât ați fi de tentați! Renunțarea la medicamente sau reducerea dozei, pe cont propriu, poate duce la agravarea sau recurența simptomelor.

Netratată, tulburarea bipolară poate duce la probleme grave, care afectează toate sferele existenței, cum ar fi: probleme legate de consumul de droguri și alcool; sinucidere sau încercări de sinucidere; probleme juridice sau financiare; relații interumane deteriorate etc.

În România, foarte multe persoane cu tulburări mintale nu sunt tratate, ele neadresându-se profesioniștilor, în ciuda faptului că tulburările lor constituie o sursă de disconfort și handicap.

Potrivit statisticilor oficiale (sursa- medlife.com), în țara noastră sunt diagnosticate peste 150.000 de persoane cu această afecțiune. (sursa-emro.who.int; foto - pixabay.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu