Noutăți editorial “Australopitecul”, noul roman al prozatorului Petru Istrate

Distribuie pe:

După un debut editorial cu ,,Băștinașul”, roman apărut la editura Eikon, în 2016, Petru ISTRATE publică, anul acesta, un nou roman, intitulat “Australopitecul”, Editura Casa Cărții de Știință din Cluj Napoca.

Autorul este profesor de biologie la Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș. ,,Biolog de formație, cochetează frecvent cu literatura”, îl caracteriza succint Floriana Georgiana OLARU, în revista Vatra nr. 1-2, 2018. “În «Australopitecul», Petru ISTRATE explorează cotidianul prin prisma unui narator dezimplicat, accentul epicului fiind focalizat asupra unor detalii semnificative, printr-o tentație, subtextuală sau aparentă, a fragmentarității. Scriitorul surprinde, prin strategii narative adecvate, stări latente sau confuze, crize morale, degringolade afective sau tragicomedii paradoxale, într-un stil sobru, dezimplicat, neutru, prin care stridența emoțiilor pare să fie dezamorsat”, spune Criticul literar Iulian BOLDEA, în prezentarea romanului, coperta 4.

“Australopitecul”, roman dens, ce se întinde pe parcursul a 431 de pagini, poate fi achiziționat din rețeaua de librării Cărturești, exemplare găsindu-se la raft, dar și în cele două librării din Târgu Mureș, precum și din stocul editurii.

Cititorul poate surprinde în desfășurarea acțiunii romanu-lui specificul orașului Târgu Mureș, aflat în perioada anilor tranziției, în care un tânăr profesor de geografie trăiește experiențe care-l vor transforma în plan comportamental, dar și ideatic. Totodată, are de înfruntat o serie de situații, prin care, trecând, va fi schimbat pentru totdeauna.

“Evoluția personajului, comparabilă, la o altă scară, cu evoluția ființei umane de-a lungul istoriei sale milenare este un prilej de reflecție și meditație asupra rolului omului simplu care poate schimba lumea imperceptibil, asistând, totodată, la propria sa evoluție”, se arată într-un fragment din sinopsisul romanului, de pe coperta 3 a cărții.

L.L.

Lasă un comentariu