S-au văzut, s-au plăcut, ce rămâne de făcut?! Să se mute cât mai repede împreună, eventual să se căsătorească și să trăiască fericiți până la adânci bătrâneți.
Însă, psihologii afirmă că tocmai când ne-am atins scopul, adică după ce ne-am mutat împreună cu partenerul, fără de care credem că nu mai putem trăi, în locul relaxării și fericirii visate apar tot mai des situații în care ne simțim călcați pe nervi, iritați și frustrați.
John Gottman, profesor emerit în psihologie la Universitatea din Washington, expert în predicția divorțului și stabilitatea conjugală, citat de eva.ro, a realizat un studiu asupra vieții de cuplu, în care peste o treime dintre participanți și-au considerat partenerul ca fiind cea mai enervantă persoană pe care o cunosc. Acesta susține că disprețul, alături de criticism, atitudinea defensivă și cea obstrucționistă, este cel mai frecvent predictor al despărțirilor și divorțului.
Singura persoană pe care o poți schimba ești tu
Atunci când partenerii decid să se mute împreună, ei sunt convinși că se iubesc și își doresc compania celuilalt suficient de mult încât să suporte și lucrurile care îi deranjează. Însă, în spațiul intim, împărtășit cu o altă persoană, ne permitem să fim noi înșine și, fără să ne dăm seama, nu vom mai fi atât de atenți să menajăm așteptările și preferințele partenerului, considerând că nu mai contează cât de tare îi displace lui (ei) activități precum cititul cu o lumină foarte puternică, spălatul rufelor la o oră neobișnuită sau dezordinea.
Doar că ceea ce percepe unul ca fiind relaxare poate fi perceput de către celălalt ca fiind dezinteres, lipsă de considerație pentru nevoile sale sau, cel mai rău, dispreț. Continuăm să observăm ce lucruri negative face partenerul, dăm vina pe el, avem așteptări să se schimbe el sau să îl obligăm noi să se schimbe, că doar el este cel care greșește.
Însă, profesorul John Gottman afirmă că o astfel de abordare nu dă niciodată rezultate, din simplul motiv că singura persoană pe care o poți schimba în bine ești tu însăți (însuți).
Pe de altă parte, percepția defectelor celuilalt este influențată de nivelul ridicat de stres, care acționează ca o lupă internă supersensibilă ce vânează comportamentele enervante. Însă acest radar performant nu funcționează la fel de bine și atunci când ar trebui să detectăm lucrurile bune, pozitive, astfel că parcă partenerii noștri se transformă într-o listă de comportamente deranjante. Totuși, dacă simțim nevoia să criticăm, trebuie să criticăm întotdeauna comportamentul și nu persoana.
Latura practică
Dacă nu te simți acasă sau ai senzația că ai nevoie neapărat de o pauză după ce stai câteva zile la rând în aceeași casă cu partenerul tău, este un semn clar că nu ți-ai acordat suficient timp de gândire înainte de a face acest pas.
Din start, trebuie să acceptăm și să fim conștienți că locuitul împreună nu va însemna doar lapte și miere. Este o situație care aduce tot felul de provocări, pe care trebuie să știți cum să le gestionați pentru a fi fericiți împreună. Extrem de multe certuri pornesc de la lucruri mărunte.
Treburile casnice, care sunt de fapt chestiuni banale, pot deveni apăsătoare și chiar vă pot distruge relația dacă nu învățați cum să le împărțiți. Este foarte important ca, încă de la început, să aveți reguli clare pe care să le respectați amândoi. În mod clar, treburile casnice nu trebuie să fie puse numai pe umerii unuia dintre voi.
Echilibrul este cheia succesului în toate aspectele vieții, inclusiv atunci când vine vorba de ceea ce aveți fiecare de făcut. Regulile pe care le faceți încă de la început sunt cele care dau tonul în relația voastră. Nu puteți fi fericiți împreună dacă unul dintre voi simte că este nedreptățit.
Banii
Deși pare o temă delicată, înainte de a vă muta împreună, asigurați-vă că veți discuta despre bani și cheltuielile casei. Aceasta este o discuție absolut necesară, întrucât este important și felul în care cei doi parteneri își gestionează banii. Separat sau împreună?
Fiecare cuplu decide cum e mai bine pentru el, dar specialiștii spun că sunt riscuri mai mici să se ajungă la certuri dacă banii sunt gestionați împreună. Nu neapărat în același cont sau în același sertar, dar cel mai sănătos este să știe unul de veniturile și cheltuielile celuilalt și să existe obiective comune, pentru că ele sudează relația, în timp ce banii ținuți separat pot duce la lipsa încrederii și la semne de întrebare.
Dreptul la intimitate
Oricât de mult iubești o persoană, sunt momente în care ai nevoie de intimitate și de timp petrecut așa cum vrei. Chiar dacă locuiți împreună, asta nu înseamnă că trebuie să petreceți fiecare clipă unul cu celălalt până simțiți că vă sufocați reciproc.
Este esențial să vă respectați spațiul personal și să acceptați faptul că fiecare dintre voi are propriile sale pasiuni, preocupări și nevoi. Fiecare persoană este unică și tocmai aceste diferențe dintre voi fac relația mai interesantă. (L.P.) (Sursa foto: pexels.com)
Lucreția Pop