O profesiune de credință - încrederea în puterea cuvântului scris…

Distribuie pe:

Editura târgumureșeană Maris a publicat, recent, lucrarea “Cred în puterea cuvântului scris”, avându-l ca autor pe unul dintre “veteranii” presei românești, dl Ioan Husar, președinte al SC Cuvântul liber și redactor-șef al cotidianului cu același nume, binecunoscut publicului mureșean datorită prezenței, aproape zilnice - în paginile ziarului pe care îl conduce.

Cartea, tipărită în trei volume - cu o prefață semnată de distinsul prof. univ. dr. ing. asoc. la UMFST “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Vasile Boloș - aduce în atenția cititorilor “realitatea imediată”, locală și națională, surprinsă în cele mai semnificative momente ale devenirii sale în ultimele trei decenii.

Volumele însumează peste 1.500 de pagini, un număr ce pare “descurajator” pentru cititorul de azi, obișnuit cu lecturarea, în grabă, pe ecranul telefonului sau al computerului, a câtorva titluri, adesea fără legătură cu informația, pe care nu are timp sau răbdare să o citească până la capăt.

Contrar acestui “trend”, autorul dă dovadă de răbdare, migală și încăpățânată consecvență în a-și “aduna numele pe o carte”, publicând aproape toate articolele scrise din 1990 până în prezent, având ca profesiune de credință… însăși credința în puterea cuvântului scris.

La prima vedere, lucrarea poate părea mult prea stufoasă, mult prea greoaie, mult prea… consumatoare de timp, cu mult prea multe informații, din mult prea multe domenii…

Este, fără îndoială, o falsă abordare: în realitate, conținutul volumelor demonstrează un subtil, dar bine stăpânit simț al unității în diversitate, fapt ce conferă scriiturii unicitate și originalitate. “Grosul” îl formează, firesc, editorialele și comentariile din sfera economicului, structurate pe ani (1990-2022), abordând subiecte “la zi”, subiecte “fierbinți” atunci, la fel de “fierbinți” și acum. Cităm la întâmplare: “Majorarea prețurilor - măsură nedreaptă” (1990); “Sistemul sanitar românesc este bolnav. Cine îl vindecă?” (2001); “De ce crește nemulțumirea populației?!”(2003); “Facturile de gaz și curent ne golesc buzunarele” (2013); “Legislația schimbătoare și infrastructura catastrofală sunt bariere în fața investitorilor străini” (2014); “Prăpastia dintre bogați se tot adâncește” (2015), “Populația lumii crește. Cu ce se va hrăni?” (2021); “Lumea, dominată de crizele energetică, alimentară și de frica unui război mondial” (2022). Și exemplele ar putea continua, la fel ca și întrebările (rămase fără răspuns), de o acută actualitate.

De notat, nu în ultimul rând, incursiunile în sfera culturală, interviuri cu personalități din domeniu, interesul pentru fenomenul artistic autohton, dar și probleme privind globalizarea, inteligența artificială, alte și alte chestiuni “la ordinea zilei”, cuprinse în știri, relatări, sinteze, acoperind toate genurile gazetărești.

Ne aflăm - după cum observa în prefață prof. dr. Vasile Boloș - în fața unei lucrări care, “peste un mare număr de ani, va contribui la formarea unei imagini cât mai complete a vieții și a oamenilor care și-au împletit destinul în spațiul județului Mureș, al țării noastre și chiar în afara ei”.

…Sau, cum spunea celebrul istoric britanic Sir Arnold Toynbee: “Trecutul recent ne va mai influența, probabil, câțiva ani de acum încolo”.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu