România se confruntă cu lipsa serviciilor de îngrijire pentru persoane vârstnice, cu dizabilități, fără adăpost, potrivit unui raport al Avocatului Poporului, care a fost lansat marți.

“Nevoile specifice persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile din România, nevoi care decurg în mare măsură din lipsa/insuficiența veniturilor, dar și a situației familiale și a stării de sănătate, nu pot fi acoperite de infrastructura existentă de servicii sociale, fiind necesară dezvoltarea acesteia, care să țină cont de caracteristicile fiecărui grup vulnerabil”, prevede un raport special al Avocatului Poporului privind dificultățile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilități, respectiv pacienții a căror situație socială determină prelungirea spitalizării.

Conform sursei citate, serviciile sociale sunt “dezvoltate insuficient” la nivelul unităților administrativ-teritoriale din mediul urban și foarte puțin sau deloc în cele din rural.

“Rolul sistemului de protecție socială și al serviciilor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități este de a sprijini persoanele cu dizabilități, care, din motive sociale combinate cu handicapul lor, nu pot duce o viață decentă în comunitate. Aceste servicii rezidențiale sunt servicii sociale destinate special persoanelor cu dizabilități, nu sunt unități medico-sociale rezidențiale sau unități medicale psihiatrice, prin urmare nu au personal exclusiv medical. La nivel național, serviciile sociale destinate persoanelor adulte cu dizabilități fie funcționează la capacitate maximă, fie se află în proces de restructurare, astfel că nu se pot efectua admiteri”, arată raportul. (Agerpres)

Lasă un răspuns