SOCIAL * SOCIAL * SOCIAL

Distribuie pe:

Vaccinarea împotriva infecției cu HPV - beneficii pentru sănătate pe termen lung

Vaccinarea împotriva infecției cu HPV (virusul Papilloma Uman) este “sigură” și “eficace”, cu beneficii pentru sănătate pe termen lung, și se recomandă ca serul să fie administrat atât fetelor, cât și băieților, începând cu vârsta de 11 ani, înainte de începerea vieții sexuale, a transmis Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în contextul în care în România se estimează că 13,7% din cancerele diagnosticate sunt asociate infecției persistente cu HPV.

“Institutul Național de Sănătate Publică se alătură inițiativelor internaționale de a crește gradul de conștientizare privind riscurile generate de infecția cu HPV și de a aduce în prim plan importanța măsurilor de prevenție pentru reducerea numărului cazurilor de cancer provocate de infecția cu acest virus. HPV infectează epiderma și mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, 15 pot cauza cancer, fiind responsabile pentru 5% din totalul cancerelor diagnosticate la nivel global. În Uniunea Europeană, infecția cu HPV provoacă aproximativ 67.500 de cancere anual. Infecția cu HPV este cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală, majoritatea persoanelor active sexual se infectează cel puțin o dată de-a lungul vieții. Jumătate din aceste infecții se produc cu tulpinile HPV de risc înalt”, a atenționat INSP, cu prilejul Zilei Internaționale de Conștientizare a Infecției cu HPV - 4 martie.

Conform INSP, în marea lor majoritate, infecțiile cu HPV se vindecă de la sine, fără urmări, însă în anumite cazuri acestea devin persistente și pot produce leziuni cu evoluție malignă.

O sută de proteze mamare gratuite pentru femeile cu cancer de sân

Pe parcursul lunii martie, Asociația Moving on Breast Cancer, în parteneriat cu Grupul CEZ din România derulează campania anuală “100 de zâmbete”, destinată femeilor care au trecut printr-o mastectomie, ca urmare a diagnosticului de cancer de sân, facilitându-le accesul la 100 de proteze mamare gratuite.

Protezele sunt destinate, în primul rând, femeilor care nu au beneficiat de una până acum sau femeilor a căror proteze mamare, primite de la Asociație, în anii anteriori, s-au deteriorat, informează reprezentanții Moving on Breast Cancer.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel mondial, iar cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femei, cu aproximativ 95.000 decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.

Proteza mamară este recomandată femeilor care nu doresc să apeleze la reconstrucția de sân în urma mastectomiei, iar folosirea unei proteze mamare externe poate ajuta la îmbunătățirea imaginii și a încrederii în sine, fără o intervenție chirurgicală de reconstrucție a sânului.

Unul dintre efectele adverse ale mastectomiei este impactul negativ pe care îl are pierderea sânului asupra psihicului. Pentru o femeie care este nevoită să treacă prin intervenția chirurgicală în care țesutul mamar este îndepărtat pentru a trata sau a preveni cancerul de sân, efectele emoționale și impactul acestei proceduri asupra vieții personale pot fi devastatoare. Cele mai multe femei au nevoie de aceste proteze atât din punct de vedere estetic, cât și anatomic, inclusiv pentru corectarea posturii coloanei, explică Mihaela Ciotea, președinte al Asociației.

Moving On Breast Cancer este o organizație non-profit înființată în 2018, dedicată susținerii femeilor afectate de cancerul de sân; în cadrul serviciilor caritabile sunt oferite peruci, proteze mamare, ședințe de psihoterapie și vouchere cu discounturi din partea firmelor din comunitate, pacientelor care se confruntă cu probleme financiare, din momentul primirii diagnosticului și pe perioada recuperării.

Informații despre proiectele Asociației: movingon.ro; detalii despre etapele campaniei din acest an - facebook.com/MovingOnBC/

Obezitatea - o problemă majoră de sănătate publică în România

Prevalența actuală a obezității în România este de 36%, a declarat președintele Comisiei de cardiologie din Ministerul Sănătății, Dragoș Vinereanu, în cadrul conferinței “Obezitatea - problemă de sănătate publică: informare, conștientizare, educație medicală”, organizată la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) “Carol Davila”

Potrivit specialistului (sursa - agerpres.ro), în 10% dintre cazuri este vorba de obezitate severă, de tip II, iar obezitatea morbidă reprezintă 3% din cazuri. “Vorbim de o problemă majoră de sănătate publică în România”, a atras atenția Vinereanu, menționând că 51% din populația lumii, în următorii 12 ani, va avea obezitate sau va fi supraponderală.

Pe plan național, Dragoș Vinereanu a evocat un screening făcut pe 150.000 de subiecți “așa-zis sănătoși”, care au prezentat 75% preponderență pentru obezitate sau exces de greutate.

Vinereanu a amintit că, în prezent, apar tratamente pentru obezitate, dar acestea trebuie dublate de schimbarea stilului de viață, care este “esențială”.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu