S-a semnat contractul - Parcarea subterană din centrul Târgu Mureșului va fi finalizată până în decembrie 2025

Distribuie pe:

S-a dat startul pentru realizarea parcării subterane din centrul Târgu Mureșului, de lângă fostul Hotel. Aceasta va fi gata până, cel târziu, la sfârșitul anului viitor. Parcarea are prevăzută patru niveluri subterane, urmând să aibă circa 270 de locuri. Va fi dotată cu stații de încărcare pentru mașini electrice, ascensoare pentru persoane, sistem de stingere a incendiilor, sistem de supraveghere video, sistem de ventilare pentru evacuarea gazelor, grupuri sanitare și locuri speciale destinate persoanelor cu dizabilități. Întreaga zonă va fi reconfigurată, la suprafață urmând să fie amenajat un parc, iar strada George Enescu va deveni pietonală. De altfel, această stradă va fi închisă odată cu începerea lucrărilor.

“Străzile emblematice ale centrului devin astfel artere pline de viață, cu cafenele, spații comerciale și zone de relaxare. Eliminând numărul de mașini din zonă deschidem calea pentru un spațiu liber, relaxant și atrăgător. Pentru maximizarea utilizării spațiului, deasupra va fi amenajat un spațiu verde care va oferi un loc de relaxare în inima agitației urbane”, a declarat primarul Soós Zoltán în cadrul unei conferințe de presă, susținută ieri alături de reprezentantul firmei de construcții.

Lucrarea are o valoare totală de 50 de milioane de lei, iar finanțarea este asigurată din bugetul local. Pentru astfel de proiecte nu existau finanțări europene sau din fonduri guvernamentale. Toate orașele din Transilvania care au construit astfel de parcări au făcut-o din bugetele locale.

Săptămâna trecută s-a semnat contractul de execuție cu firma Geiger Proiecte și Construcții SRL, unul dintre cei mai mari constructori din județul Mureș, și s-a dat, totodată, ordinul de începere al lucrărilor. Contractul are prevăzut 25 de luni pentru finalizarea lucrărilor, din care patru luni pentru realizarea Proiectului Tehnic, apoi o perioadă pentru obținerea avizelor și autorizațiilor, după care sunt prevăzute 18 luni pentru execuție. Conform reprezentantului firmei Geiger Proiecte și Construcții SRL, Alexandru Radu, lucrarea ar fi, însă, finalizată înainte de termen, în decembrie 2025.

“Acest proiect, prima investiție de mare anvergură după anii '70, reprezintă un pas important adăugându-se transformării semnificative, deja inițiate, din domeniul transportului public, dar și cel alternativ. Orașul nostru se reinventează, se modernizează ridicându-se la un nivel superior al dezvoltării urbane. Va fi un salt semnificativ în privința descongestionării traficului și revitalizării centrului orașului, proiectul ameliorând problema parcărilor”, a mai spus primarul municipiului Târgu Mureș. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu