Zilele trecute, pe site-ul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost publicat, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru susținerea crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița” pentru anul acesta. Pentru a intra în vigoare, este necesară aprobarea Executivului și publicarea în Monitorul Oficial. Cererile se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județeană până în 30 iunie, inclusiv.

De Schema de ajutor de minimis pot beneficia întreprinderile/întreprinderile unice care cresc porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, dar și producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producători agricoli societăți agricole și producători agricoli persoane juridice. Printre condițiile care trebuie îndeplinite de solicitanți se află: să dețină exploatații înregistrate/autorizate sanitar-veterinar; să dețină scroafe din rasele Bazna și /sau Mangalița, înscrise în registrul genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND); să dețină registrul exploatației, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct.39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr.208/2022; să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 produși/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap; să identifice și să înregistreze produșii prevăzuți anterior, potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr.208/2022; să mențină numărul de scroafe cu care s-a înscris în Program până în 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Anul acesta cuantumul subvenției a crescut de la 1.200 lei/scroafă/an la 2.000 lei/scroafă/an, iar valoarea totală a schemelor de ajutor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate fi mai mare de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii și în cele două exerciții financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Schema de ajutor are o valoare maximă de 1.000.000 de lei, iar banii se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024, informează MADR. (B.V.B.)

Lasă un răspuns