La Târgu Mureș - Miting și marș comemorativ de Ziua Libertății Secuiești

Distribuie pe:

Consiliul Național Secuiesc (CNS) va organiza și în acest an mitingul și marșul comemorativ de Ziua Libertății Secuiești, în data de 10 martie la Târgu Mureș - a declarat, vineri, președintele organizației, Balázs Izsák, criticând faptul că, spre deosebire de anii anteriori, organizatorilor și reprezentanților presei nu li s-a permis participarea la ședința de vineri a comisiei de avizare a evenimentelor publice din Târgu-Mureș.

El a precizat că, potrivit legilor, comisia poate modifica anumite elemente ale manifestării publice cu acordul organizatorilor. “Dacă noi nu vom fi prezenți, cum vor putea să ne ceară consimțământul?” - a pus întrebarea președintele CNS.

Balázs Izsák, a amintit că evenimentul de Ziua Libertății Secuiești poate fi organizat pe baza unei notificări prealabile, ceea ce CNS a făcut deja în primăvara anului trecut la primăria din Târgu Mureș. Autorizația putea fi refuzată până la un termen stabilit, ceea ce nu s-a întâmplat, prin urmare comitetul poate modifica doar anumite elemente ale manifestării, cu acordul organizatorilor.

Liderul CNS a precizat că în anii precedenți, Jandarmeria Română i-a chemat pe organizatori la consultări, pentru a asigura desfășurarea evenimentului în condiții de siguranță. Anul trecut însă jandarmeria a acționat în calitate de “autoritate de avizare” și a întocmit un proces verbal de sancționare pe numele lui Balázs Izsák pentru “organizarea unei manifestări interzise” la șase zile după eveniment. Președintele CNS a contestat procesul verbal la judecătoria din Târgu Mureș și a câștigat procesul în primă instanță, hotărârea acesteia anulând amenda de 1000 de lei.

Potrivit lui Balázs Izsák, instanța a precizat în motivarea sa că sarcina jandarmeriei este menținerea ordinii, ea nu își poate depăși atribuțiile. La întrebarea agenției MTI, el a precizat că se așteaptă și în acest an la o acțiune similară. “Același comandant al jandarmeriei ne-a împiedicat să intrăm în ședință” - a spus el, referindu-se la ședința de vineri a comisiei de avizare.

Primarul municipiului Târgu Mureș, Zoltán Soós, a declarat agenției de presă Agerpres că el a respectat solicitarea jandarmeriei, permițând participarea la ședință doar pentru membrii comisiei - compus din primar, secretarul general, reprezentanții jandarmeriei și poliției. “Participarea organizatorilor la ședința comisiei de avizare era un drept cutumiar în Târgu-Mureș, dar nu era legal” - a declarat primarul, citat de Agerpres.

El a mai precizat că desfășurarea manifestării a fost aprobată fără oprirea traficului, prin urmare parti-cipanții la marș vor trebui să se deplaseze pe trotuar.

CNS organizează în fiecare an, la 10 martie, Ziua Libertății Secuiești la Târgu Mureș, unde adoptă un manifest prin care transmite legislativului român și comunității internaționale revendicarea autonomiei Ținutului Secuiesc.

Recent, organizația a făcut apel la primarii maghiari din Ținutul Secuiesc să arboreze în data de 10 martie steagul secuiesc pe fațadele primăriilor și clădirilor publice.

“Articolul 6 din Constituția României recunoaște și garantează dreptul persoanelor aparținând minorităților de a-și păstra, dezvolta și exprima identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă. Arborarea steagului secuiesc este un drept constituțional care trebuie exercitat cel puțin de Ziua Libertății Secuiești” - se arată în comunicatul CNS, citat de MTI.

Răspuns pentru Ciolacu: Ținutul Secuiesc a fost, este și va fi”

Senatorul UDMR Barna Tánczos l-a primit sâmbătă, la monumentul Siculicidium, care comemorează masacrul de la Siculeni din 1764, pe prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a participat la evenimentele de campanie ale PSD în Ținutul Secuiesc. Ca răspuns la declarația de vineri a premierului, care a negat existența Ținutului Secuiesc, Barna Tánczos a declarat: “Ținutul Secuiesc a fost, este și va fi”.

Potrivit portalului de știri transilvănean Krónika, senatorul UDMR din județul Harghita a justificat invitația lui Ciolacu cu faptul că premierul, într-un discurs despre toleranță rostit vineri, la Târgu Mureș, a afirmat printr-o “frază greșit formulată” că Ținutul Secuiesc nu va exista niciodată.

“L-am invitat cu această ocazie și îi mulțumesc domnului prim-ministru că a acceptat invitația mea. Am putut discuta despre faptul că Ținutul Secuiesc a existat, există și va exista” a spus senatorul din Ținutul Secuiesc într-un mesaj video. Barna Tánczos a precizat: s-a discutat și despre autonomia pentru care secuii au luptat atât de mult și pe care au pierdut-o tocmai la Siculeni.

“Premierul este de părere că autonomia secuilor nu va mai exista niciodată. Răspunsul meu este că nu ar trebui să deschidem o dezbatere pe această temă în 2024, într-un an electoral, pentru că nu am face decât să îi ajutăm pe extremiștii de la AUR și de partidul lui Șoșoacă” - a explicat senatorul UDMR.

Într-un mesaj video postat pe pagina sa de socializare - completat de un rezumat în limba română -, Barna Tánczos a menționat că existența în prezent a Ținutului Secuiesc este dovedită chiar și de faptul că a reușit să-l primească pe premierul României în acest ținut locuit masiv de maghiari. “Iar noi, maghiarii din Transilvania, din Ținutul Secuiesc, noi secuii, suntem garanția că Ținutul Secuiesc va dăinui” - a mai spus Barna Tánczos. Politicianul a adăugat că oricare prim-ministru va fi oricând binevenit în Ținutul Secuiesc pentru a cunoaște ospitalitatea secuiască.

Potrivit relatării Krónika, citată de MTI, Botond Csoma, liderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților, a reacționat și el pe pagina sa de socializare la declarațiile premierului român, care a pus la îndoială existența Ținutului Secuiesc și a exclus autonomia.

Marcel Ciolacu a participat în acest sfârșit de săptămână la ședințele organizațiilor PSD din județele Ținutului Secuiesc, convocate pentru a alege noii lideri ai acestora și pentru a pregăti alegerile. Președintele partidului a declarat la Târgu Mureș, că forțele trebuie unite nu împotriva “românilor de etnie maghiară”, ci pentru a alege un manager al orașului mai bun, deoarece anexarea Transilvaniei nu este o amenințare realistă și “nu va exista niciun Ținut Secuiesc, niciodată în România”. La Toplița și Covasna el a afirmat că Ținutul Secuiesc nu va avea niciodată autonomie și a exclus adoptarea unor legi care ar favoriza membrii oricărei comunități etnice din România. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu