Dumitrița Gliga, aleasă președinte al PSD Mureș pentru următorii patru ani

Distribuie pe:

Aproape 600 de delegați social-democrați au ales-o, în unanimitate, pe deputata Dumitrița Gliga, pentru un mandat de patru ani, în fruntea PSD Mureș. Premierul României , liderul PSD Marcel Ciolacu, prezent la Conferința Județeană a PSD Mureș alături de miniștri și europarlamentari din conducerea partidului. Mesaje ferme ale premierului pentru românii din județul Mureș: “Nu va fi niciodată niciun Ținut Secuiesc” și “frontierele României nu se modifică”. Decizia privind eventuale alianțe pentru alegerile locale din județul Mureș se va lua local, în cadrul PSD Mureș. Înainte de lucrările Conferinței, premierul României, alături de Dumitrița Gliga, a stat de vorbă cu mai mulți târgumureșeni, în stradă, fiind bine primit.

PSD Mureș și-a ales conducerea pentru următorii patru ani. Vedeți cine sunt cei care conduc partidul până în 2028

Vineri seara, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș, a avut loc Conferința Județeană de alegeri a PSD Mureș. La lucrările Conferinței au fost prezenți 567 de delegați din cele 84 de organizații locale ale PSD Mureș. La Târgu Mureș a fost prezent un număr mare de reprezentanți ai conducerii centrale a partidului, în frunte cu președintele PSD, premierul României, Marcel Ciolacu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, care este și prim-vicepreședintele PSD, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, secretarul general al PSD, Paul Stănescu. Aceștia au luat cuvântul în cadrul Conferinței.

Social-democrații mureșeni au fost chemați pentru a-și alege, pentru un mandat de 4 ani, președintele organizației, cei doi prim-vicepreședinți și cei 17 vicepreședinți. Candidații pe aceste funcții au fost aleși cu unanimitate de voturi. Iată care este structura de conducere a PSD Mureș pentru următorii patru ani: președinte: deputatul Dumitrița Gliga, cea care a condus organizația, ca și președinte interimar din toamna anului 2020; prim-vicepreședinți: Ilie Bălan Chiș (primarul comunei Rușii Munți), Cristian Moldovan (primarul orașului Luduș); vicepreședinți: Maria MOLDOVAN (primarul comunei Beica de Jos), Corneliu Florin BUICU (deputat), Dinu SOCOTAR (fost parlamentar PSD, om de afaceri), Lucreția CADAR (primarul comunei Deda), Ovidiu DANCU (consilier județean, directorul executiv Aqua Invest Mureș), Cosmin POP (consilier județean, director adjunct inginer Apele Române), Horea SOPORAN (fost senator, președintele PSD Târgu Mureș), Sergiu PAPUC (consilier local Târgu Mureș, avocat), Teodor VULTUR (primarul comunei Lunca), Daniel MAXIM (președinte PSD Adămuș, consilier, om de afaceri), Dorel VANCEA (primarul comunei Șăulia), Ovidiu MARIAN (președintele PSD Reghin, consilier local, om de afaceri), Sebastian PUI (consilier local Târgu Mureș, inginer IT, om de afaceri), Aurel PINTEA (consilier local Albești, inginer), Vasile Dumitru DAN (primarul comunei Ibănești), Mircea RADU (primarul comunei Band), Nicolae Florin PĂLĂȘAN (fost subprefect al județului Mureș). Conform Statutului, Secretarul executiv și trezorierul vor fi aleși în prima ședință a Consiliului Politic Județean al PSD Mureș.

Conform raportului de activitate prezentat și adoptat în cadrul Conferinței, în urma alegerilor din 2020, organizația s-a situat între primele județe din Transilvania la numărul de voturi obținute pentru consiliul local, la numărul de mandate de consilieri locali, la numărul de mandate de consilieri județeni și la numărul de voturi obținute pentru consiliul județean și că aceasta implică o responsabilitate pentru viitoarele alegeri. “Suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem în acest an electoral încărcat, în acest an electoral care este foarte important pentru viitorul țării noastre. Dar, în același timp, noi, cei care suntem antrenați în competiția politică, luăm orice încercare pe care ne-o pune viața în față drept o oportunitate de a ne pune în valoare”, a declarat Dumitrița Gliga.

Decizia unor alianțe pentru alegerile locale din iunie se va lua la nivel județean

La finalul lucrărilor, în foaierul Palatului Culturii a avut loc o conferință de presă în cadrul căreia președintele PSD Mureș, deputata Dumitrița Gliga, a declarat, răspunzând astfel celei mai importante întrebări a momentului, că decizia unor eventuale alianțe la nivel local va aparține organizației pe care o conduce. “Nu ar trebui să ne referim doar la Primăria Târgu Mureș, ar trebui să ne referim și la Consiliul Județean. Cred că, în primul rând, trebuie să vedem cu adevărat - cum s-a spus și în această seară la conferință - ce își doresc cu adevărat toți cetățenii județului Mureș. În al doilea rând, trebuie să vedem dacă partenerii noștri de dialog pe care i-am putea avea pentru a face aceste alianțe (...) sunt serioși sau doar declarativ își doresc aceste alianțe. Apoi decizia, cu siguranță, cum s-a mai spus, se va lua în forurile de conducere ale organizației județene”, a spus Dumitrița Gliga.

Marcel Ciolacu: Mi-aș dori mai multe doamne în funcțiile de top locale și centrale

În cadrul discursului său din cadrul Conferinței, premierul României, Marcel Ciolacu, a evidențiat rezultatele din ultimii patru ani obținute de PSD Mureș sub conducerea Dumitriței Gliga și a declarat că și-ar dori ca în funcțiile de conducere centrale sau locale să fie mai multe doamne.

“Dumitrița Gliga este una dintre doamnele politicii românești, una dintre puținele doamne care sunt și președinte de organizație. O mai avem pe doamna Gabriela Firea, doamna Rodica Nassar, Dumitrița Gliga și Doina Federovici, sunt cele patru doamne ale politicii românești și ale PSD care sunt și președinte de organizație. Sincer, mi-aș dori mult mai multe doamne în funcțiile de top ale administrațiilor locale și centrale, pentru că în politică, toată lumea trebuie să se regăsească”, a spus Ciolacu la Conferința județeană de alegeri a PSD Mureș.

Ciolacu a spus că nu vrea să învrăjbească români contra români de etnie maghiară, dar a dat asigurări că nu va exista, niciodată, niciun așa-zis Ținut Secuiesc” și nu se va schimba nicio frontieră

În discursul ținut de la tribuna Conferinței, premierul României, Marcel Ciolacu, a spus că el nu face parte dintre politicienii care învrăjbesc românii. “La dumneavoastră, la Mureș și la Satu Mare și la Covasna și la Harghita este o situație, să spunem, mai specială, cu o istorie mai încrâncenată. Eu nu fac parte din politicienii care vin și învrăjbesc românii cu românii de alte tipuri și pe urmă pleacă la București, unde pe ei nu îi deranjează ce se întâmplă în comunitățile dumneavoastră. Nu construim nimic, ci pentru o perioadă limitată de timp obținem poate un număr, dar nu semnificativ sau determinant, un număr mai mare de voturi. Poate este o soluție ca toate partidele românești să se unească împotriva cui? Tot a unor români, dar de etnie maghiară. Așa o să ne unim și împotriva românilor lipoveni la Tulcea, așa o să ne unim împotriva românilor de etnie germană de la Sibiu. Nu știu care e soluția cea mai bună, cu certitudine dumneavoastră trebuie să știți care este soluția cea mai bună, dar eu nu vin să învrăjbesc. Eu vreau să trăiesc într-o Românie normală. Eu cred că împreună putem construi”, a afirmat Ciolacu. Marcel Ciolacu a subliniat că “nu va exista niciun Ținut Secuiesc niciodată în România”. “Nu va vinde nimeni niciun Ardeal, nu se va schimba nicio frontieră. De ce? Pentru că suntem în Uniunea Europeană și în NATO. Vom fi membri cu drepturi depline la sfârșitul anului și în spațiul Schengen terestru, în 2026 vor fi și în OECD, în 2025 nu vom mai avea nici vize să mergem în Statele Unite. Ăsta este adevărul și drumul României”, a conchis premierul.

Prof. univ. em. Vasile Boloș, susținere și sfaturi pentru Dumitrița Gliga

În alocuțiunea sa din cadrul lucrărilor conferinței, Vasile Boloș, prof. univ. em. dr. ing. asoc. la UMFST Târgu Mureș, a subliniat faptul că vineri s-a desfășurat cea de a 13-a conferință social-democrată din județul Mureș, din 1989 încoace. “Azi este cea de-a 13-a în intervalul 29 mai 1992 - 23 februarie 2024. În cei 32 de ani de activitate, Organizația PSD Mureș a fost un factor politic important în viața comunității mureșene care, așa cum se știe, este una cu un mare grad de complexitate în ceea ce privește structura sa socio-cultural-etnică. Sunt convins că cei prezenți azi la această conferință sunt conștienți de acest lucru și apreciază munca depusă pe parcursul ultimelor trei decenii de predecesorii noștri”, a spus prof. univ. em. dr. ing. Vasile Boloș.

“Fiind pensionar, cu timp disponibil, am recitit de curând, după mulți ani, cartea «Politica - o vocație sau o profesiune» a importantului sociolog Max Weber. Deși a fost scrisă cu mulți ani în urmă, o mare parte a ideilor exprimate în carte sunt încă perfect valabile”, a precizat apreciatul profesor universitar târgumureșean, social- democratul Vasile Boloș. El a mai arătat, în discursul său: “Referindu-se la calitățile celor care vor să activeze în spațiul politic, autorul menționat spune: Politica înseamnă, alături de pasiune și intuiție, și o tenace și lentă luptă cu imposibilul”.

Vasile Boloș și-a arătat susținerea pentru candidatura deputatei Dumitrița Gliga la funcția de președinte al organizației: “Referindu-mă la doamna Dumitrița Gliga, actuala candidată la funcția de președinte al Organizației PSD Mureș, apreciez că pe parcursul celor trei ani de interimat a dovedit că se încadrează pe deplin în categoria celor care au vocație politică, și trăiesc politica, având calitățile necesare pentru a conduce organizația noastră în perioada următoare, care se anunță a fi una deloc ușoară din multe considerente. Susțin pe deplin și fără rezerve această candidatură”. El a venit în fața delegaților social-democrați mureșeni și cu un sfat pentru Dumitrița Gliga: “Cred că ar fi bine pentru Domnia sa ca, păstrându-și practica de a fi cât mai aproape de multele evenimente și probleme ale comunității căreia îi aparține, să-și aloce în agenda de lucru și un interval de timp suficient de mare pentru a reflecta, în liniște și detașată, asupra priorităților și soluțiilor ce se impun”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu