Prin România

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Cel mai vechi așezământ monahal din România, situat în comuna Felnac din județul Arad, datând de la începutul mileniului II d. Hr. (2 cuv.). 2) Veche mănăstire situată în apropierea orașului Fălticeni din județul Suceava, a cărei biserică este singura din Moldova pictată în stil bizantin; a fost descrisă de Alexandru Vlahuță în România Pitorească - Zeul vânturilor în mitologie. 3) Capăt de țară! - Sat în comuna Lopătari din județul Buzău, pe al cărui teritoriu se află Rezervația “Focul Viu”, unică în Europa - Frunză de brad. 4) Giuvaer, podoabă - Mină din care se extrage sarea, dintre care cea mai mare din Europa se află în Slănic-Prahova; este situată la 208 m adâncime și are o suprafață de 53.000 mp (pl.). 5) Arte periferice! - Localitate în Grecia - Mitră. 6) Oraș în județul Suceava, în care se găsește cel mai bătrân stejar din România; are în jur de 750 de ani, o înălțime de 23 m și o circumferință de 11 m - “Autonomus System Number” (acronim). 7) Comună din județul Maramureș cu un “Cimitirul Vesel” unic în România. 8) Oraș în județul Bihor, construit de sovietici între 1952-1956, transformând un sat cu 200 de case într-un oraș cu 25.000 de locuitori - În cale! -Ioan Vasluianu. 9) În localitatea Mândruloc, a acestui județ din vestul țării, se află cea mai mare grădină de trandafiri din sud-estul Europei - Bogdan Arieșanu. 10) Între acest oraș din județul Galați și satul Gara Tălășman, din comuna Vindirei din județul Vaslui, s-a construit, între anii 1906-1911, un tunel de cale ferată de 3 330 m, al doilea din țară ca lungime - “User Interface Design” (acronim). 11) Aici în Dacia! - Cel mai mare fluviu care curge pe teritoriul României și al doilea ca lungime din Europa (2.860 km).

VERTICAL: 1) Vârf de legendă, situat la 1.904 m altitudine în Munții Ceahlău, la care se poate ajunge prin urcarea unei scări cu 500 de trepte - Dimie, pănură. 2) Municipiu, reședința județului Bihor, situat în vestul țării, cu una din puținele cetăți utilizate și în prezent; în Evul Mediu cetatea avea un observator, iar astronomii de aici numeau cetatea meridianul “0” -”Solar Renewable Energy Credit” (acronim). 3) Dunărea secată! - Persoane angajate să păzească semănăturile. 4) Schit călugăresc, situat în arealul orașului Călimănești din județul Vâlcea, pe o insulă din mijlocul râului Olt, primul așezământ monahal din Țara Românească amenajat pentru măicuțe - Localitate în Țările de Jos. 5) “Sony Computer Entertainment” (acronim) - Cel mai mare oraș din provincia istorică Moldova; primul observator astronomic din România a fost înființat în acest oraș, în anul 1875 - Stan Daria. 6) Biserica acestei frumoase mănăstiri, situată în valea Izei din Maramureșul Istoric, este cea mai înaltă construcție de lemn din țară (57 m) - Avantaj. 7) Intrarea în Carpați! - Lichid vital - Plantă tehnică, pentru care în România mai există o singură unitate de procesare, la Mangalia, județul Constanța. 8) Mănăstire în apropierea municipiului Târgoviște din județul Dâmbovița, a cărei biserică, ctitorie a domnitorului Radu cel Mare, constituie cea mai mare necropolă domnească din țară - Unul din cele trei Crișuri; traversează orașele Brad și Sebiș. 9) România în Europa! - Locuitor de la munte - Metal prețios, al cărui unic muzeu din Europa se află în municipiul Brad din județul Hunedoara. 10) “Băile ...”, stațiunea turistică, situată pe Valea Oltului din județul Vâlcea, care ocupă primul loc din țară în ceea ce privește numărul de izvoare, debitul zilnic și varietatea compoziției apelor minerale - Bluză femeiască caracteristică portului tradițional românesc; ziua mondială a acesteia se sărbătorește, anual, la 24 iunie. 11) Oraș și port pe fluviul Dunărea, în județul Constanța; în perioada 1890-1895, inginerul român Anghel Saligny a construit aici un complex de poduri feroviare în lungime totală de 4.087,95 m, cel mai mare complex de acest fel din România.

Dicționar: EOL, EDE.

Gh. HUZA

Dezlegarea careului “România la superlativ”, apărut în 17 februarie 2024:

OTOPENI; CM; CRA; SINAIA; N; SIC; ARON; EO; P; B; ICZ; LLI; BRAILA; ET; BRAN; OL; MEZIAD; AVE; ANA; T; IRIS; RI; VERSANT; IARAS; ODAI.

Lasă un comentariu