Organizația Salvații Copiii va consilia femeile din penitenciare

Distribuie pe:

Ca urmare a unui protocol de colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), Organizația Salvați Copiii România anunță că va iniția un amplu program de prevenire a recidivei, în special în cazul femeilor, minorilor și tinerilor care se află în unitățile de detenție.

Programul include activități de consiliere parentală și socio-emoțională pentru femeile aflate în detenție, necesare în contextul în care trei sferturi dintre acestea sunt mame.

Protocolul este încheiat în condițiile în care îmbunătățirea continuă a asistenței acordate femeilor private de libertate, precum și facilitarea menținerii legăturii acestora cu familia sunt considerate ca fiind resorturi esențiale pentru pregătirea acestora pentru reintegrare socială.

“Sistemul penitenciar din România asigură femeilor private de libertate asistență medicală în timpul sarcinii și, ulterior, pe perioada de lăuzie, fiind asigurate condițiile pentru ca mama să își poată îngriji copilul, într-o unitate penitenciară, până la împlinirea vârstei de un an.

Potrivit datelor oficiale din 25 ianuarie 2024, dintre cele 1.082 de femei care se află în sistemul penitenciar din România, 765 au copii, iar dintre acestea 227 de femei au câte un singur copil, 245 de femei au câte doi copii, 129 dintre ele au câte trei copii, 58 de femei au câte patru copii, 34 de mame au câte cinci copii, iar 26 de femei au, fiecare, câte șase copii”, se arată într-un comunicat dat publicității de Organizația Salvați Copiii România.

“Este important să accentuăm posibilitatea reabilitării, în așa fel încât mama să își poată îngriji copilul (copiii) la ieșirea din penitenciar. Recuperarea socială este un concept cheie în toate societățile democratice mature”, declară președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu