La Sângeorgiu de Mureș, Comemorarea eroului și revoluționarului pașoptist Constantin Romanu-Vivu

Distribuie pe:

Pentru a marca 175 de ani de la trecerea în eternitate a revoluționarului pașoptist Constantin Romanu-Vivu, la bustul său, aflat în centrul comunei Sângeorgiu de Mureș, s-au depus coroane.

“În fiecare an particip la comemorare pentru a transmite mesajul de pace, de iubire față de semeni, de respect reciproc, așa cum ne-a învățat bunul nostru Dumnezeu! Mulțumiri organizatorilor, parohiilor ortodoxe din comună, asociațiilor culturale, reprezentanților partidelor politice, precum și invitaților de marcă, ce au ținut discursuri frumoase!”, a spus, în cadrul evenimentului, primarul comunei, Sófalvi Sándor Szabolcs.

,,Bine ne-am reîntâlnit dragi sângeorzeni și ospitaliere gazde, deopotrivă participanți la această ceremonie de comemorare a eroului și revoluționarului pașoptist Constantin Romanu-Vivu, prin a cărui moarte tragică, executată într-un mod barbar, medieval, de mare provocare și reflexie, nu avem dreptul să îl uităm, ca de altfel pe toți ceilalți înaintași ai neamului, care și-au pierdut bunul cel mai de preț și anume viața. În istoria poporului român un reper important îl reprezintă sacrificiul suprem al eroilor căzuți pe câmpurile de bătaie pentru păstrarea ființei naționale. Gestul acestora trebuie să fie cunoscut și cultivat în mentalul noilor generații pentru consolidarea educației și a respectului elementar față de martiri. Preocupările actuale ale tinerilor, asociate cu tehnica modernă de azi, alături de cunoașterea istoriei patriei numai împreună pot să declanșeze un întreg proces de transformări pozitive, pentru formarea unui nou tip de personalitate umană.

Asociația Națională Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala Mureș felicită organizatorii (autorități ale administrației publice locale și religioase, precum și structuri și asociații patriotice implicate în acest demers) pentru promovarea evenimentului, care se înscrie în acest spirit, apreciază eforturile depuse în marcarea acestui concept de cult față de trecutul glorios al poporului român. Suntem mândri de acțiunile desfășurate în comun și ne exprimăm permanent și constant convingerea că și în viitor vom colabora cu toate organizațiile din acest registru prin inițierea și derularea de manifestări și dezbateri asupra unei teme de mare impact și responsabilitate.

Elevilor, dascălilor, tinerilor și tuturor celor prezenți le-am adresat îndemnul de a păstra vie memoria demnilor predecesori, plecați fără voia lor prea devreme pe drumul celor fără întoarcere, sentimentul de recunoștință a eroismului dovedit pentru eliberarea Transilvaniei. Un alt exemplu elocvent îl reprezintă Ansamblul monumental ,,Gloria”, un monument de piatră, ridicat pe Câmpia Libertății, unde alți eroi, reprezentanți ai poporului român, au rostit răspicat dorința arzătoare a realizării unității naționale a statului național român, visul de aur al unor veacuri de suferință și luptă prin istoricele cuvinte: ,,Vrem să ne unim cu țara!”

Gândim că fiecare român, sau cetățean român ar trebui să înțeleagă, la justa valoare și motivație, conceptele de patriot și patriotism, toleranță, respect reciproc, conviețuire pașnică, prezentul continuu și vremurile acestei țări minunate, dar pierdută de copiii ei în propriile sale frontiere.

Suntem permanent în curs de recuperare a memoriei eroice a neamului nostru și cu toții ar trebui să facem mai mult, să fim mai implicați și dedicați, recunoscători pentru cei căzuți pe câmpurile de luptă din afara granițelor naționale, pentru reîntregirea firească a acestora sau contemporani pentru cei care și-au dat viața în teatrele de operații din cadrul misiunilor desfășurate sub egida NATO. Se știe că județul Mureș a dat cele mai multe jertfe în realizarea acestui deziderat prin obligațiile asumate.

Dincolo de orice alte considerente, adresăm vii aprecieri și mulțumiri tuturor celor care simt sincer asemenea preocupări pline de demnitate, de promovare și prețuire a simbolurilor și dezavuare a ororilor războiului, cea mai urâtă creație a omului din toate timpurile.

Fie-i țărâna ușoară celui pomenit aici, iar tuturor celor care au fost prezenți multă sănătate, succes în tot ce întreprindeți și un an mai bun pentru cel pe care l-am început de curând!”, a spus Șimon Adrian, primvicepreședinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, filiala Mureș. Domnia sa a fost unul dintre cei care au luat cuvântul în cadrul evenimentului.

Lasă un comentariu