Mituri și neadevăruri despre fructe și legume

Distribuie pe:

Fructele și legumele, consumate încă din cele mai vechi timpuri, sunt considerate drept cel mai sănătos tip de hrană care există! Cu toate acestea, pe rețelele sociale - pe măsură ce carnea artificială și produsele din larve, greieri și gândaci sunt tot mai intens promovate - apar postări potrivit cărora fructele și legumele sunt de-a dreptul periculoase, au un conținut scăzut de carbohidrați, ca și cum a înfuleca o friptură scăldată în unt e mai sănătos decât a consuma zahărul natural dintr-un măr, sau că banalii și tradiționalii cartofi sunt dușmanul nr. 1 al acumulării de kilograme. Din aceste zvonuri s-au născut și circulă mituri, dezmințite de cunoscătorii în materie. Iată câteva exemple de informații false!

* Proaspăt este cel mai bun. Nicio formă - proaspătă, congelată, conservată, uscată și suc 100% - de fructe sau legume nu este mai bună sau mai rea decât alta! Fructele și legumele sub toate formele sunt pline de nutrienți esențiali. Indiferent dacă vă plac proaspete sau uscate, cel mai important lucru este să le consumați.

* Cartofii îngrașă. Când cartofii se bălăcesc în untură, sunt prăjiți împreună cu bucăți mari se slănină și combinați cu brânzeturi bogate în grăsimi, da... intră în joc caloriile, grăsimile și colesterolul, de unde și conotațiile negative. În realitate, un cartof de mărime medie, fiert, poate ajuta la pierderea în greutate sau menținerea acesteia în limite normale. Cartofii sunt o sursă excelentă de vitamine C și B6, o sursă bună de fibre și de potasiu. În plus, un cartof are doar 110 de calorii, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru a menține o greutate sănătoasă.

* Cu cât fructele sau legumele sunt mai colorate, cu atât sunt mai hrănitoare. În general, aceasta este o regulă bună de urmat, dar și “grupul alb” are multe caracteristici nutriționale: conopida este plină de antioxidanți, vitamina C și acid folic. Ciupercile oferă vitamina D, varza este plină de vitaminele A, B, C și K, precum și de calciu, fier și fibre. Consumul unei varietăți de fructe și legume, fiecare cu profilul său nutritiv unic, este cel mai important.

* Zahărul din fructe este “rău” . Da, fructele conțin zahăr, dar acest zahăr este diferit de cel adăugat și nu are calitățile multiple de promovare a sănătății ale fructelor, furnizate de fenoli , fibre , vitamine și minerale.

* Dietele vegetariene nu sunt sănătoase. Cercetările asupra vegetarianismului au arătat că populațiile care urmează diete și stiluri de viață vegetariene își mențin o sănătate optimă și au speranțe de viață mai mari. Cu orice dietă, însă, vegană/vegetariană sau nu, varietatea este cheia pentru a oferi organismului o cantitate echilibrată de nutrienți, carbohidrați, proteine și grăsimi.

* Suplimentele sunt necesare. Fructele și legumele conțin sute de compuși activi cu o listă lungă de beneficii pentru sănătate ! În plus, calitățile antioxidante oferite de substanțele fitochimice sunt cel mai bine obținute prin consumul de alimente întregi, nu ca pastilă sau extract. Nu există nicio o pastilă magică, niciun extract care să prevină apariția unor boli cauzatoare de deces.

În ce privește consumul de fructe și legume, apar noi studii care demonstrează efectele multiple, benefice, ale acestora, dovedindu-se că ele pot avea un rol și mai mare în sănătatea umană decât rezultatele deja pozitive observate până în prezent.

(surse -fruitsandveggies.org, healthline.com, medicalnewstoday) (Sursa foto: tonusapp.com) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu