Proiect: Majorările de venituri de la începutul acestui an nu vor afecta acordarea ajutorului de încălzire!

Distribuie pe:

Pentru a clarifica acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie în perioada sezonului rece noiembrie 2023 - martie 2024, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanța de urgență, astfel încât majorările de la 1 ianuarie a.c. a drepturilor de pensie sau a altor tipuri de venituri să nu îi afecteze pe beneficiari.

În nota de fundamentare, MMSS afirmă că nivelul veniturilor care au stat la baza acordării dreptului la ajutorul pentru încălzirea locuinței pentru sezonul rece noiembrie 2023 - martie 2024 au fost stabilite din luna octombrie 2023. “În contextul dat, majorările de venituri de la 1 ianuarie 2024 au determinat automat modificări în acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie, conducând pentru o parte dintre actualii beneficiari la încetarea dreptului sau acordarea unor cuantumuri mai mici decât cele primite anterior și crearea de debite ce trebuie recuperate.

Majorările acordate pot conduce la un rezultat negativ, care să accentueze riscul de sărăcie a categoriilor vulnerabile, luând în considerare faptul că limitele maxime ale veniturilor până la care se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie sunt de 1.386 lei pe persoană în cazul familiilor și 2.053 lei în cazul persoanelor singure. După majorarea veniturilor, aceste persoane sunt obligate, atât la plata integrală a facturilor de energie termică, energie electrică, gaze naturale sau la achiziția combustibilului pentru încălzirea locuinței, cât și la plata debitelor ce vor fi constituite, diminuându-le considerabil veniturile.

De asemenea, se ține cont și de faptul că de la data de 1 ianuarie 2024 au intrat în vigoare prevederile Legii nr.196/2016 privind venitul minim de incluziune, prin care se reglementează unele condiții diferite față de cele prevăzute pentru ajutorul social acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat și care au impact asupra acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței și a suplimentului pentru energie, fiind condiții comune pentru acordarea celor două tipuri de beneficii de asistență socială.

Prin urmare, propunem ca majorările de venituri de la 1 ianuarie 2014 să nu se ia în calcul la stabilirea ajutoarelor de încălzire pentru perioada rămasă până la finalul acestei ierni, iar eventualele debite stabilite din acest motiv să fie scutite de la plată”.

Propunerile și opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise pe adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro, până la 21 februarie 2024. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: foto pixabay.com)

Lasă un comentariu