Indisciplina șoferilor face noi victime. Șirul acestor evenimente nu se mai oprește!

Distribuie pe:

Trei pietoni loviți pe trecere în Sâncraiu de Mureș și Târgu Mureș

Deși Poliția, autoritatea publică locală - Primăria și presa locală au atras atenția asupra faptului că în Târgu Mureș, de la începutul acestui an, au avut loc mult prea multe accidente în care au fost implicați pietoni, iată că șirul acestor evenimente continuă. Luni seară, în comuna Sâncraiu de Mureș, și ieri dimineață, în Târgu Mureș, au avut loc trei accidente, în toate trei fiind accidentați pietoni aflați în traversarea străzii pe trecerea de pietoni.

Solicităm și pe această cale autorităților, în special Poliției, să continue activitățile specifice și să aplice măsurile legale. Participanții la trafic care dau dovadă de indisciplină, fie ei conducători auto, fie pietoni, trebuie să știe de frica legii. Iar administratorii drumurilor, primăria în ceea ce privește Târgu Mureșul, să urgenteze toate măsurile care se impun pentru a securiza toate trecerile de pietoni importante din oraș. De altfel, în comunicatul de presă transmis ieri de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș, pe care îl redăm integral mai jos, se face referire la toate aceste măsuri necesare, precum și la rezultatele activităților specifice întreprinse de polițiști.

Dragoș Bardoși

În cursul zilei de luni, 12 februarie a.c., polițiștii au fost sesizați pentru a interveni la un accident rutier, produs în jurul orei 20.50, pe DJ 152A, în localitatea Sâncraiu de Mureș.

Din primele informații, conducătorul unui autoturism, respectiv un bărbat de 44 de ani, ar fi surprins și accidentat un bărbat de 51 de ani, care, în calitate de pieton, se afla în traversarea străzii, pe trecerea pentru pietoni.

În urma evenimentului, bărbatul de 51 de ani a fost transportat la o unitate medicală pentru îngrijiri și investigații de specialitate.

De asemenea, în această dimineață (ieri - n.r.), în jurul orei 06.55, pe strada Gheorghe Doja din municipiul Târgu Mureș, a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o femeie de 74 de ani a fost transportată la o unitate medicală, pentru investigații de specialitate.

În acest caz, conform primelor informații, o conducătoare auto, de 34 de ani, în circumstanțe ce urmează a fi stabilite din cercetări, ar fi surprins și accidentat un pieton, respectiv o femeie de 74 de ani, aflată în traversarea părții carosabile, pe o trecere pentru pietoni.

Tot astăzi (ieri - n.r.), 13 februarie a.c., în jurul orei 07.05, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Târgu Mureș, s-a produs un alt eveniment rutier. Un conducător auto, de 70 de ani, ar fi surprins și accidentat o tânără, de 18 ani, aflată pe trecerea pentru pietoni.

Aceasta a fost transportată la o unitate medicală pentru investigații suplimentare și pentru acordarea îngrijirilor de specialitate.

În toate cele trei cazuri, conducătorii auto și pietonii au fost testați alcoolscopic, rezultatele testelor de respirație fiind negative.

De asemenea, au fost deschise dosare de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care s-au produs accidentele.

Combaterea accidentelor în care sunt implicați pietoni reprezintă o prioritate a polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, în contextul ultimelor evenimente rutiere înregistrate.

De altfel, în perioada 5 - 11 februarie a.c., polițiștii au acționat în municipiul Târgu Mureș și în zonele cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere din județ, pentru creșterea gradului de disciplină în rândul tuturor categoriilor de participanți la trafic și, în special, pentru combaterea neacordării de prioritate, atât pietonilor, cât și autovehiculelor.

În urma acestor acțiuni, pentru abaterile la regimul rutier constatate, polițiștii au aplicat 1.052 de sancțiuni. Dintre acestea, 78 au fost aplicate pentru abateri pietoni, 30 pentru neacordarea priorității pietonilor și 29 pentru neacordarea priorității vehiculelor.

De asemenea, ca măsuri complementare, au fost reținute 160 de permise de conducere, dintre care 59 pentru neacordare de prioritate.

Tot în cadrul acțiunilor, au fost constatate în flagrant 9 infracțiuni rutiere, dintre care 4 pentru conducere sub influența alcoolului, 2 pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive, 1 pentru conducere fără permis, 1 pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat și o altă infracțiune, prevăzută de legislația în vigoare.

Aceste acțiuni continuă în vederea creșterii gradului de siguranță rutieră.

Totodată, în vederea creșterii gradului de siguranță în zona trecerilor pentru pietoni și asigurării desfășurării în condiții de siguranță a circulației pe drumurile publice, în cursul acestei săptămâni, în acord cu prevederile art.5, alin.9 din O.U.G. 195/2002R privind circulația pe drumurile publice, Serviciul Rutier a solicitat Primăriei Târgu Mureș, în calitate de administrator al drumului public, înființarea de amenajări rutiere în zona a 15 treceri pentru pietoni din Târgu Mureș, identificate ca fiind cu risc rutier ridicat.

Solicitarea vizează înființarea de amenajări constând în iluminat suplimentar (15 treceri pentru pietoni), supraînălțare (8 cazuri) și amenajări de împiedicare/oprire (13 cazuri).

Ca și până acum, sfătuim pietonii să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric și numai după ce sunt siguri că intenția lor de a traversa a fost observată de către șoferi.

Conducătorilor auto le recomandăm să sporească atenția și să reducă viteza în zona intersecțiilor și a trecerilor pentru pietoni. (Comunicat de presă IPJ Mureș)

Lasă un comentariu