Ministerul Justiției - Ajutor rapid pentru victimele infracțiunilor comise cu violență

Distribuie pe:

Victimele infracțiunilor vor beneficia de vouchere pentru nevoi urgente - cazare, hrană, medicamente, transport, informează ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Mecanismul este funcțional și se așteaptă primele solicitări aprobate de instanță, afirmă ministrul, precizând că, prin intermediul acestuia, se oferă ajutor rapid pentru cei afectați, care vor avea, astfel, la dispoziție până la 5 salarii minime brute (16.500 lei).

“Beneficiarii sunt: persoanele asupra cărora a fost săvârșită o tentativă la infracțiunile de omor și omor calificat, o infracțiune de vătămare corporală, o infracțiune intenționată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracțiune de viol, o infracțiune de agresiune sexuală, o infracțiune de trafic de persoane și trafic de minori, o infracțiune de terorism, precum și orice altă infracțiune intenționată comisă cu violență”, detaliază ministrul, explicând care sunt demersurile de făcut pentru a obține ajutorul menționat:

* Victima depune plângere la poliție.

* Victima depune la Tribunalul de unde are domiciliu o cerere prin care cere avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.

* Cererea se soluționează de o Comisie din cadrul Tribunalului formată din 2 judecători.

* Dacă este întemeiată, cererea se admite și se stabilește cuantumul voucherului.

* Hotărârea se comunică victimei și ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate).

* Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de maxim 72 de ore.

“Apelăm la practicieni, avocați, și la cei implicati să susțină acest demers pentru ca fondurile să ajungă la cei în nevoie. Asistența juridică pentru aceste victime este gratuită”, precizează ministrul.

Pentru 2024, sunt prevăzute 300 de vouchere, numărul acestora putând fi suplimentat, în funcție de necesități.

(Link către procedură:https://www.just.ro/informatii-de.../vouchere-victime/)

Printre entitățile publice și private cuprinse în mecanismul de distribuire a voucherelor se numără și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu