Primul centru terapeutic din România pentru persoanele consumatoare de droguri sau alcool, inaugurat, ieri, în Târgu Mureș

Distribuie pe:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, prezentă ieri la deschiderea primului Centru de Comunitate Terapeutică din România, autorizat să furnizeze servicii pentru persoanele consumatoare de substanțe interzise, a precizat că statul român nu face tot ce ar trebui atunci când vine vorba despre o serie de provocări, precum consumul de droguri sau de alcool. Centrul Social MED, situat pe strada Posada din Târgu Mureș, este un centru rezidențial care are ca obiectiv tratarea adicțiilor și a comorbidităților acestora. Scopul activității sale este tratarea multidiscipliară a dependețelor, în limitele standardelor internaționale existente, având întotdeauna o abordare dinamică, individualizată cu un maxim de interes pentru cofidențialitea întregului procesul terapeutic. Sunt trei divizii importante, împreună oferind suportul medical necesar rezidenților centrului: Serviciile de dezalcoolizare; Serviciile de detoxificare (detox); Serviciile pentru tratarea tuturor tipurilor de dependețe care nu implică abuzul de substanțe psihogene, cum ar fi jocurile patologice de noroc (ludomania), dependența de nicotină, dependența de internet sau social media, dependența de sex și altele.

“Sunt de-a dreptul impresio-nată de proiect, indiferent cum se cheamă el, centru de terapie, concept, așezământ. Este un exercițiu atât de sănătos și atât de util acestei societăți. Sigur, mă obligă să spun că inițiativa este privată și că în România statul nu face tot ce ar trebui să facă atunci când vine vorba de provocări precum consumul de droguri, consumul de alcool, infrastructura necesară pentru a pune la dispoziție aceste terapii atât de necesare pentru a face față unor provocări pe care nu le recunoaștem, la amploarea lor. Avem o reală problemă. Acum câteva luni, opt luni mai exact, preluam mandatul de ministru al Justiției și mergând de-a lungul acestor ani foarte mult prin școlile din România (...) subiectul consumului de droguri este peste tot pe buzele părinților, pe buzele liceenilor, pe buzele duhovnicilor. Mai puțin recunoscut de instituțiile statului român”, a spus Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției a precizat că atunci când a arătat că există foarte mulți tineri, sute de mii de tineri, care au experimentat consumul de droguri, care au fost tentați, precum și adulți care nu mai știu cum să reacționez în fața acestui fenomen, mulți ar fi spus că “bate câmpii”.

Ministrul Justiției a arătat că e nevoie de suport de specialitate, pentru că există adolescenți, tineri care nu știu să caute ajutorul, care nu cer sprijin, sperând că-și rezolvă singur problemele.

O statistică prezentată de Ministerul Justiției pe județul Mureș, anul trecut, în instanțele din județ, au fost instrumentate 219 dosare, 33 dintre ele au fost soluționate prin rechizitoriu, nouă dintre ele prin acordul de recunoaștere a vinovăției.

“În total, 74 de inculpați, marea lor majoritate pe trafic de droguri. Pentru că și eu sunt de acord, consumul de droguri, consumatorul de droguri, mai ales cel tânăr, nu are de ce să stea în închisoare, ci trebuie să facă terapie. 30 de persoane au fost arestate preventiv. Au fost și soluții de scoatere de sub urmărire, de renunțare la urmărirea penală, cel mai probabil, așa cum vă spuneam, pentru consum de droguri. Pentru inculpații unor astfel de dosare, centrul dumneavoastră va fi mai mult decât o soluție de întoarcere la normalitate”, a subliniat Alina Gorghiu. (Agerpres)

Lasă un comentariu