Guvernul, înglodat în datorii, în an electoral

Distribuie pe:

Guvernul nu are bani, nu are bani pentru tot ceea ce promite, lucrurile acestea sunt clare și se văd. Ordonanța Trenuleț (privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale etc. - n.n. ) este, contrar tuturor regulilor economice și experienței europene la această dată, singura care, în loc să sprijine crearea de bani prin mediul de afaceri, prin eliberarea de povară fiscală pentru o anumită perioadă, a celor care creează valoare, a pus o greutate în plus pe spatele celor care produc.

La ce ne așteptăm? La micșorarea masei de impozitare, adică statul nu va mai avea de unde să ia bani, pentru că mulți, foarte mulți vor intra în faliment. Nu vor mai plăti, nu va mai exista nicio posibilitate.

Deci așa cum se întâmplă, practic, în fiecare săptămână, statul se va împrumuta, dar și acest împrumut are o limită.

Și atunci, statul va intra într-o situație extrem de complicată și anume: anul electoral îi obligă, pentru câștigarea alegerilor, să satisfacă toate promisiunile pe care le fac. Pe de altă parte, nu are de unde și împovărează țara pentru perioada post-electorală cu noi împrumuturi și noi impozite și taxe.

Să fiți convinși că acea misiune  a FMI, care este în România, va pune pe tapet și această problemă și anume sustenabilitatea sistemului de pensii și sustenabilitatea legii salariilor și până la urmă sustenabilitatea bugetară. Lucrurile merg din rău în mai rău, deci toate aceste promisiuni pe care guvernul le face, le face în așa fel încât să încerce să liniștească anumite categorii.

În ceea ce privește categoriile care s-au revoltat în această perioadă, cei mai vocali sunt fermierii și transportatorii, care protestează în stradă de aproape două săptămâni.

Președintele Klaus Iohannis a avut, în sfârșit, o primă apariție publică, însă în discursul său nu a amintit deloc de situația în care se află România.

Pentru mine este din ce în ce mai complicat să înțeleg poziția dlui președinte al României, președintele poporului român. Domnia sa nu este în țară, nu vede ce se întâmplă în România. Nu știu ce îl mână în această luptă de a prezenta România altfel decât este, vrea să obțină simpatia externă. Nici asta nu mai poate să o obțină, pentru că mișcările care sunt acum în România sunt în toată Europa.

Toată Europa își dă seama că este o greșeală în politica pe care a practicat-o față de fermierii europeni, prin acest procedeu de a aduce recolta ucraineană, pe trasee care nu sunt controlate și care aduc prejudicii fermierilor din diferite țări. Este un discurs care nu are deloc de a face cu problemele reale ale României.

Cu regret o spun, pentru că în momentul de față, România are nevoie de solidaritate. Nu este bine să existe diferențe între categoriile care protestează. România se află în criză, Europa este în criză, războaiele sunt din ce în ce mai aproape de granițele europene, nu mai vorbesc de granița noastră, iar în aceste condiții este nevoie ca cei ce ne conduc să dea dovadă că sunt apropiați, că sunt alături de poporul pe care îl conduc.

Prof. univ. dr. MIRCEA COȘEA, analist economic

Lasă un comentariu