Penitenciarul Târgu Mureș, pe lista beneficiarilor licitației pentru construirea unor pavilioane de detenție a câte 100 de locuri

Distribuie pe:

Administrația Națională a Penitenciarelor anunță pe SEAP licitație în vederea construirii unor pavilioane de detenție, a câte 100 de locuri, în regim deschis, pentru 12 penitenciare din țară și un centru de detenție.

Valoarea totală estimată a acordului-cadru este de 100.972.020 lei, iar beneficiare vor fi penitenciarele: Târgu Mureș, Satu Mare, Codlea, Jilava, Ploiești (Moara Nouă - Com. Berceni), Mioveni, Drobeta Turnu-Severin, Târgu-Jiu, Focșani, Vaslui, Constanța - Poarta Albă, Tulcea, precum și centrul de detenție Tichilești.

Achiziția este organizată pe cinci loturi în funcție de aria geografică de amplasare a unităților penitenciare unde se vor realiza lucrările, prevede anunțul.

Termen limită pentru primirea ofertelor: 15 februarie.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va avea o pondere de 40%, experiența specialiștilor 30%, demonstrarea unei abordări și a unei metodologii adecvate de implementare a contractului 15%, perioada de garanție a lucrărilor 15%.

Durata contractului este de 18 luni. Proiectele sunt finanțate din fonduri bugetare.

Conform caietului de sarcini, Administrația Națională a Penitenciarelor vizează reducerea supraaglomerării, prin construirea de noi spații de cazare și îmbunătățirea condițiilor de detenție.

Se menționează că, pentru perioada 2020-2025, planul de acțiune prevede crearea unui număr de 7.849 locuri noi de cazare și modernizarea a 946 de locuri de cazare, inclusiv prin înființarea a două noi penitenciare (Berceni și Unguriu). Conform aceleiași surse, chiar dacă în perioada 2020-2023 s-au depus toate eforturile în vederea măsurilor prevăzute în planul de acțiune, nu s-a reușit în totalitate finanțarea obiectivelor de investiții, acestea urmând a fi continuat în 2024. Se mai precizează că “întreg sistemul se confruntă cu dezinteres din partea operatorilor economici de a participa la procedurile de achiziție a execuției lucrărilor, fiind înregistrate mai multe cazuri în care procedurile de achiziție au fost anulate din cauza nedepunerii de oferte”.

În vederea suplinirii întârzierilor, au fost identificate măsuri alternative, constând în identificarea unor terenuri/amplasamente pe care să poată fi edificate pavilioane de detenție cu 100 de locuri, regim deschis.

Pavilioanele vor avea regim de înălțime parter și o suprafață construită de 812 metri pătrați. Clădirea va cuprinde 10 camere de detenție alcătuite din trei volume (camera propriu-zisă, grupul sanitar și depozitarea). Camerele vor avea o arie utilă de aproximativ 41 metri pătrați pentru zece persoane, astfel încât acestea vor beneficia de minim 4 metri pătrați, în conformitate cu reglementările specifice. Clădirea va dispune de sală de mese.

La data de 27 decembrie 2023, gradul de ocupare al sistemului era de 133,35%. (Agerpres)

Lasă un comentariu