RECOMANDĂRI RUTIERE PENTRU CONDUCEREA ÎN CONDIȚII DE IARNĂ

Distribuie pe:

Având în vedere condițiile meteorologice actuale și pentru ca siguranța tuturor participanților la trafic să nu fie tulburată de incidente neplăcute, polițiștii mureșeni reamintesc câteva recomandări principale pentru conducerea în condiții de iarnă:

Asigurați-vă că mașina are o stare tehnică corespunzatoare pentru a face față temperaturilor scăzute și aderenței reduse.

Echipați mașina cu anvelope de iarnă atunci când circulați pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei.

Asigurați-vă de buna funcționare a sistemelor de iluminat-semnalizare, a instalației de climatizare, precum și a ștergătoarelor și spălătoarelor de parbriz, înlocuind lichidul de spălare de vară cu cel de iarnă.

Informați-vă temeinic despre condițiile meteo și particularitățile traseului de parcurs. Luați în calcul o rezervă de timp suficientă pentru că în zona montană temperaturile scăzute, ceața și precipitațiile mixte afectează major vizibilitatea în trafic și aderența la suprafața drumurilor.

Luați în calcul și o rută alternativă în caz denecesitate, motiv pentru care nu porniți fără plinul de combustibil.

În timpul deplasării, adaptați viteza în raport cu condițiile concrete de vizibilitate și de aderență și păstrați o distanță mărită în mers, astfel încât să aveți permanent controlul autovehiculului și să puteți evita cu usurință eventualele situații riscante.

Evitați bruscarea comenzilor atunci când rulați pe carosabil alunecos, pentru a preveni intrarea în derapaj și pierderea controlului direcției.

Respectați normele rutiere și adoptați un stil de conducere defensiv, încercând să anticipați pericolele și să acționați din timp pentru evitarea lor.

Nu conduceți sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, manifestați răbdare și politețe rutieră, evitând conflictele în trafic, manevrele riscante și claxonatul inutil.

Facilitați intervenția autovehiculelor pentru deszăpezire sau pentru combaterea poleiului, precum și a celor aflate în misiuni cu caracter de urgență (ambulanță, poliție, pompieri, etc.).

Siguranța voastră este prioritatea noastră!

IPJ MUREȘ

Lasă un comentariu